"Преди години Ванга извикала проф. Божидар Димитров и предсказала: “Ще възстановиш 3 черкви. В едната има свещен кладенец. Бликне ли от него вода, България тръгва към възход”, разказа Димитров."

Цитат от 90% от българските вестници.

Не знам какво точно е бликнало, защото няколко дни по-късно Божидар Димитров вече стигна до извода, че „докато има ракия, България е непобедима“.

Откакто бликна обаче, каквото и да е, новините в държавата ни заприличаха на Не!Новините. Ето само някои от тях:

Кметът на Созопол Панайот Рейзи реши да затвори стария крайбрежен път към Приморско, защото не бил в добро състояние, а и къмпингуващите на дюните му идвали в повече.

Когато има голям интерес от къмпингуващи, нормалната икономическа логика казва, че трябва да създадеш условия, за да може това да става законно, да вземеш парите на къмпингуващите, те да останат доволни и догодина да дойдат пак. В Созопол логиката вероятно е друга. Шат! Затваряме пътя.

През 2007 година стояхме със същия кмет срещу Буджака и го попитах: „Добре де, това всичкото ли ще бъде застроено?“ Тогава бетонът вече бе достатъчно настъпил, но все още зеленееше тук-там. Той ми отговори с тези думи: „Пари са. Не можеш да ги спреш!“ Затова днес толкова много ми се иска да не съм прав, когато кметът мотивира преграждането на пътя със спасяването на дюните, а пък аз нещо се съмнявам. Просто затваряме пътя!

Добре, че някой като г-н Рейзи не е управлявал Римската империя, иначе днес Европа нямаше да бъде осеяна с пътища от онова време, които все още се използват, а щяхме да имаме останки от бариери.

Като стана дума за римляните, те са ни оставили и Античния театър във Филопопол, днес Пловдив. Който две хиляди години по-късно може да бъде, оказа се, наеман от всеки за абсолютно всичко. Можете да направите сватба там, можете да отпразнувате рождения си ден, можете да заколите ритуално животно, ако това е част от традицията ви, можете просто да поспите на сцената, можете да поиграете футбол, можете да си направите пикник. Общината има наредба, която казва цената – 2400 лева без ДДС за един ден за „мероприятие“. Без значение какво. И така напълно законно онзи ден от античния театър до сред нощите гърмели тостове и пожелания за рожденика.

Вижте ни морето, ама малко затворихме пътя. Вижте ни историята, ама минете утре – днес има банкет. Вижте ни крепостите, ама напоследък малко ги пудрим и надстрояваме с картон. Вижте ни новите хотели, ама ледчетата за коктейла ви ги замразихме в свинарника.

Това пропуснахте ли го? Агенцията по храните открили ледогенератор в свинарник, откъдето заминавал половината лед, използван в гордостта на индустрията – мегаполиса Слънчев бряг. Нали ви предупредих, че новините днес са от Не!Новините.

Иначе си имаме министърка, която дава всичко от себе си, за да привлича още и още туристи в България. Раздава таратор насред Париж дори (таратора обаче без лед – нали прочетохте защо). Имаме си сектор, който произвежда сериозна част от Брутния вътрешен продукт. Имаме си и статистика, която казва, че тази година по-малко чужденци идват тук, а повече българи ходят там.

Никой не иска да ходи там, където не уважават хората, където законността е по избор и където чувството за мярка е загубено.

И най-тъжното е, че изредените случаи не са мнозинство, но упорито и настъпателно провалят усилията на хиляди работливи българи, които се опитват да развиват туризъм и искат да го правят дълго.

П.П. А парите, които тъстът на Йордан Цонев събира за достъп до плажа „Силистар“, дали се смятат в приноса на туризма към Брутния вътрешен продукт?