Павел Дуров.
Снимка от личния му профил
във "Вконтакте"

Руският Зукърбърг, както наричат основателя на социалната мрежа "Вконтакте"(VK), Павел Дуров се оттегли от поста на изпълнителен директор. Той посочва като основен мотив за напускането си невъзможността да защитава принципите, залегнали при основаването на компанията.

Решението на Дуров не е изненада, след като през януари тази година той продаде своите 12 процента дялове във VK за 420 милиона долара на директора на руския мобилен оператор MegaFon Иван Таврин. MegaFon пък e съсобственост на олигарха Алишер Усманов, който е близък съюзник на Путин.

Дуров беше принуден да продаде акциите си след като другите двама основатели на VK продадоха 48 процента от дяловете си на фонда United Capital Partners (UCP). Той е ръководен от Иля Щербович, който също е голям поддръжник на Владимир Путин и член на борда на “Роснефт”.

Продажбите на акциите на тримата основатели са резултат от серия събития от 2011 година насам.

През 2011 година Павел Дуров обявява, че VK няма да се съобрази със закон, приет от руската долна камара, който на практика разрешава интернет цензурата. Текстовете гласят, че сърфирането в интернет може да бъде следено, а определени сайтове да бъдат "филтрирани" и съответно недостъпни за потребителите.

От несъгласието на Дуров с решението на руското правителство, следва поредица от неприятни събития за него и компанията му. Младият предприемач получава обвнинение, че е минал през краката на полицай с колата си, по-късно офисите на социалната мрежа са нападнати. Дуров потъва в нелегалност за няколко месеца, а малко след това съдружниците му започват да продават акции.

Наблюдатели и потребители на социалната мрежа коментират, че откакто има нови собственици, съдържанието ѝ е доста по "Кремълски настроено". 

Павел Дуров публикува прощален пост в профила си във "Вконтакте". Той споделя, че свободата на изпълнителния директор е намаляла значително след изкупуването на акциите и става все по-трудно да се бори за принципите на компанията. Дуров прави и иронична закачка с цитат от Дългас Адамс - "Сбогом, и благодаря за рибата".

В четвъртата част на "Пътеводител на галактическия стопаджия" делфините неуспешно се опитват да предупредят човечеството за предстоящото унищожение на Земята. Дали и Павел Дуров не се опитва да предупреди за изчезващата свобода на словото в интернет?