Не би трябвало да се повиши цената на тока, протестите от преди около две години доведоха до 10 млрд. лв. загуба на държавата и спрени еврофондове. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в Луковит, след откриването на поредната пречиствателна станция в града, съобщи „Фокус”. 

Борисов отново даде рецептата си какво трябва да се случи с цената на тока. За утре са насрочени големи протести на бизнес и синдикати заради очакваното повишение. Оттам искат новото ценово решение от страна на регулатора да бъде отложено за 1 януари догодина. Сега то трябва да влезе в сила след броени дни - на 1 август.

"Според мен с тези изходни данни не би трябвало да се повиши цената на тока ", даде насоки Борисов като все пак отбеляза, че регулаторът КЕВР е независим орган.

„В България има независим регулатор – КЕВР. Избран е от парламента, от 9 члена ГЕРБ има двама, които смятат, имат методика и дават цените. Направихме много с промяната на Закона на енергетиката, направихме доста неща. Според мен с тези изходни данни не би трябвало да се повиши цената на тока вследствие на по-добрата работа и това, което като съкращение направихме”, каза той.

На въпрос дали това означава, че протестите, които се очакват утре са основателни, премиерът заяви: „Не мога да коментирам. Демокрация – всеки може да протестира колкото иска”.

Според него обаче протестите преди година и половина-две  (протестите от 2013 г. - б.р.) довели до загуби от 10 млрд. лв. за държавата.

„ Протестите преди година и половина - две, доведоха до 10 млрд. лв. загуба на държавата и спрени еврофондове. Сега в бизнеса отиват милиарди, вследствие на разплащането по европейските програми. Ръстът на икономиката мина 2%, събраните от контрабандистите са над 2,3 млрд. Ако някой може да се похвали с тези успехи за 25 години, е добре дошъл”, уточни министър-председателят.

След което Борисов не пропусна и да се пооплаче от тежката участ да си български премиер.

„Виждате, че не е нито лесно, нито приятно да си премиер. Колко съвещания направихме с тях (бизнес и синдикати - б.р.) и те знаят, че не може да вържеш 4 неща, да ги събереш, без да се направят компромиси и всеки да понесе цената”, посочи още Борисов. 

В Луковит освен, че откри пречиствателна станция, направи редовната фотосесия с избиратели и сподели мисли за цената на тока, Борисов се помоли и на Началника. Близо 100 млн. са дошли в Луковит през последните години. Ако някой беше казал, че ще се сложат 100 млн. в Луковит надали някой щеше да повярва. Искам да благодаря на хората от Луковит, за това, че със собствени пари, държавата помага много на църквите и манастирите, но те събраха сами пари и си направиха църквата. Господ гледа и ви се случват нещата и все по-добри проекти ще има за вас”, посочи премиерът.