Поредният руски гражданин бе обвинен в държавна измяна, предаде агенция РБК.

Този път това е ученият Владимир Лапигин. Той е преподавател от Централния научноизследователски институт по машиностроене, известен със съкращението ЦНИИмаш. Институтът е поделение на федералната космическа агенция Роскосмос. Там се извършва проектирането и изследването на космически апарати и ракети. На подчинение на ЦНИИмаш е центърът за полети на Роскосмос.

Лапигин е обвинен в предаване на секретна информация зад граница. Повече подробности не се съобщават. От два месеца ученият е под домашен арест. Мярката се удължава с още толкова време и ще бъде в сила до септември.

Делото срещу Лапигин е секретно, заявиха от Лефортовския съд в Москва. Оттам допълниха, че първите сигнали за шпионската му дейност са получени още през май.

Статистиката на руския Върховен съд показва, че миналата година броят на осъдените за държавна измяна е нараснал 4 пъти, а по законите за борба с тероризма – два пъти. През 2013 г. за държавна измяна са осъдени 4-ма души, но през 2014 г. те вече са 15. Всички са осъдени на лишаване от свобода, в девет от случаите – за повече от 10 години.

Едно от по-известните дела за държавна измяна в Русия стана процесът срещу Светлана Давидова. През април 2014 г. тя се обажда в украинското посолство и съобщава, че военнослужещи от крайгранична част може да бъдат изпратени в Източна Украйна. Тя прекара в ареста почти година, но делото срещу нея бе прекратено прец март 2015 г.