Изборът на пенсионен фонд, който да събира вноските за пенсия, ще бъде личен и ще може да се променя до пет години преди излизането в заслужена почивка. Това решиха народните представители при второто четене на промените в Кодекса за социално осигуряване. По този начин окончателно задраскаха спорния текст, който предвиждаше вноските на лицата, които не са избрали сами универсален фонд, автоматично да се прехвърлят в Националния осигурителен институт (НОИ).  

"Никой на никого не отнема нито лев, напротив - дава се пълна свобода и възможност на всеки гражданин да прецени къде да се осигурява", защити промените вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Според приетите текстове осигурените ще могат да взимат решение до пет години преди да навършат необходимата възраст за пенсия, като си запазват правото да избират многократно между частен фонд и НОИ. От Реформаторския блок предложиха това да става до година преди излизането в заслужена почивка, но не събраха нужната подрепа от пленарната зала. Затова пък по-късно вечерта депутатите приеха предложнието на левицата всяко прехвърляне на индивидуалните партиди да се таксува с 10 лв. за по-доброто управление на парите за пенсия.

В бъдеще се запазва практиката за служебно разпределение на хората, които не са си избрали дружество за задължително допълнително пенсионно осигуряване, но се намаляват фиксираните такси за обслужване на гражданите. В рамките на три години, считано от 2016-а, удръжката от всяка осигурителна вноска трябва да се свие от сегашните 5 на 3.75 процента, а инвестиционната такса да падне от 1 на 0.75 на сто от стойността на управляваните нетни активи до 2019 година.

Успоредно, но от 2017-а, ще започне да расте и самата осигуровка за пенсия. Предвидено е общо увеличение на вноската от 2%, което ще се случи на два етапа в две последователни години - с 1% от 2017-а и с още 1% от 2018-а. Вносителите са категорични, че вдигането на осигуровките в комбинация с по-ниски такси в пенсионните фондове на практика ще увеличи парите на гражданите по индивидуалните им партиди, което в бъдеще ще им гарантира и по-високи доходи.

Очаквайте подробности.