С гласовете на ГЕРБ, ДПС, Български демократичен център и АБВ парламентът избра предложените от шефа на БНБ Димитър Радев кандидати за подуправители на БНБ. 

Димитър Радев предложи Димитър Костов да стане подуправител на "Банков надзор", Нина Стоянова за подуправител на управление "Банково" и Калин Христов - за подуправител на управление "Емисионно". 

Още от началото на заседанието се видя, че за пореден път в историята на сегашното Народно събрание ще сме свидетели на ново динамично мнозинство след като депутатите от Реформаторския блок и Патриотичния фронт остро разкритикуваха кандидатурите, а ГЕРБ и ДПС предпочетоха да си мълчат по време на дебата.

От двете партии, които са част от официалното управляващо мнозинство, намекнаха, че тези номинации всъщност са на Делян Пеевски. В същия дух бяха и изказванията в зала на депутатите от БСП.

"Не допускайте това тяло да продължи да управлява БНБ", обърна се към депутатите от ГЕРБ Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт.

Кандидатурите за подуправители на БНБ, предложени от гуверньора Димитър Радев, попаднаха под кръстосан обстрел в пленарната зала. БСП, Реформаторите, Патриотичният фронт и дори Методи Андреев, който е от гражданската квота в ГЕРБ, категорично обявиха, че ще гласуват против.

Проблемът е, че и тримата заместници на Радев са били част от управленския екип на Иван Искров.

Това разпали и страстите в пленарната зала.

"БСП запазва позицията си от лятото на 2014 г., че целият Управителен съвет на БНБ носи отговорност. 4 милиарда лева лъжекредити са раздадени в КТБ. Доскоро и останалите партии бяха на същата позиция. Това го записахме и в доклада на комисията за БНБ. Какво се случи и Кой ви повлия", попита Румен Гечев от БСП.

Той цитира интервюта на премиера Бойко Борисов, на парламентарната шефка Цецка Цачева и на шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова от миналата година, в които те настояват за оставка на целия Управителен съвет на БНБ.  

"Кой управлява държавата", заключи още Гечев.

След това БСП депутатът обясни от парламентарната трибуна, че след затварянето на КТБ идеята за банкова ваканция е била предложена именно от Калин Христов. 

"Ние бяхме категорично против, а Светослав Гаврийски каза, че ще обиколи всички медии, ако някой си позволи да прокара такова катастрофално решение. Чисто принципно смятаме, че цялото предишно ръководство трябва да бъде сменено", каза Гечев.

В същия дух говори и Емил Димитров - Ревизоро от Патриотичния фронт.

"До вчера за ГЕРБ те бяха част от проблема, а днес ги награждаваме. Вместо да търсим отговорност сега ги награждаваме. Към качествата им като експерти нямаме нищо против, но не са действали адекватно. Нещо се е случило с позицията на ГЕРБ - свидетели сме на някакво задкулисие, мрачна договорка", каза Ревизоро.

След това той обяви, че цялата парламентарна група на ПФ ще гласува против тримата номинирани за подуправители. 

"Ние няма да се включим в този хор. Не сме съгласни Кой да назначава и Кой кадрува в БНБ", добави депутатът.

Мартин Димитров от Реформаторския блок също бе краен: 

"Тази ситуация ми се случва за втори път. При избора на Искров навремето само ние от Синята коалиция казахме, че се поставя под риск цялата система. Сега дежа вю. Това не е добър старт. Г-н Радев не печелите доверие с това. Като гледам само ГЕРБ и ДПС ще ви подкрепят. Няма да повишите доверието в БНБ." 

След това Димитров обяви, че РБ са подкрепили Радев като човек, който не е "забъркан в кашите и скандалите ни", но сега имало реална опасност да се самобламира.

Оттеглете тези кандидатури и предложете нови, и най-мъдрия допуска грешки, добави реформаторът. 

Според него Димитър Костов като финансов министър на Жан Виденов е фалирал повече от 10 банки през 1996 г. 

Това е обидно, не символизира стабилност, завърши Димитров, уточнявайки че РБ няма да подкрепи нито един от кандидатите.

По-късно от името на Блока Найден Зеленегорски изказа притеснение, че изборът на подуправителите станал с решаващата подкрепа на ДПС. 

Методи Андреев от ГЕРБ също бе категоричен, че не подкрепя кандидатите и че ще гласува "против".

"Доверието е основният фундамент на банковата система. Сега това, което правим е, че казваме, че предишното ръководство на БНБ е работило добре. Финансов министър на Виденов от времето на изпепеляването на държавата ни предлагате. Допуснал е фалита на много банки. Сега като шеф на надзора ще има важно решение при продажбата на банки. Костов ще определя кой ще ги купува. Това не е случайно", каза Андреев. 

След това той обясни, че парламентът се "превръща в гумено топче, което приема формата на ръката, която го стиска". 

"Цветан Гунев и Цветан Василев защо и тях не ги предложите за подуправители", попита Настимир Ананиев от РБ.

Той призова ГЕРБ да не подкрепя тези кандидатури. Трябва да изберем нови хора, с безспорна репутация, добави Ананиев.

Според БСП депутата Янаки Стоилов днес в парламента тягостната обстановка много напомняла на деня от лятото на 2013 година когато Делян Пеевски бе избран за шеф на ДАНС.

Сега новото мнозинство е в същата ситуация. Малките сателитни групи да кажат ще подкрепят ли ГЕРБ и ДПС, явно имайки пред вид народните представители от Български демократичен център и АБВ.

Кандидатите за подуправители бяха подкрепени единствено от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Според нея Калин Христов е влязъл в БНБ като предложение на Синята коалиция. 

"Отлично си е вършил работата. България запази валутния резерв и борда, а за 6 години имаме с 10 млрд. увеличение на валутния резерв. Не може да му приписваме вини", каза Стоянова. 

Според нея Димитър Костов е преди всичко професионалист, който перфектно е ръководил управление "Банково". 

Дебатите по темата продължават.