WINDOWS 10 вече е достъпен в 190 държави.  

Днес от Майкрософт обявиха, че Windows 10 е вече достъпен като безплатен ъпгрейд. 

Ако имате компютър или таблет с платен Windows 7 или 8.1, на тази дата и в следващата година ще можете да ъпгрейднете компютъра си до Windows 10 безплатно. След 29 юли 2016 г. обаче за това ще има такса.

Заедно с новия дизайн, новото старо Start меню, и, според Майкрософт, повишена производителност, потребителите ще получат компютърната версия на гласовия асистент Кортана и Microsoft Edge, новият браузър, който ще замести вече пенсионирания и печално известен Internet Explorer.

Според Майкрософт, Windows 10 ще е "една нова ера на личната технология, предназначена да даде възможност на хората да правят уникални неща".

Това ще е "последна" версия на най-използваната операционна система - оттук нататък компанията на Бил Гейтс само ще я ъпдейтва.

"Най-сигурният Windows, който някога е имало", както от Майкрософт го определят – Windows 10 – се предлага като услуга и автоматично синхронизира последните иновации и ъпдейти за защита. Windows 10 предлага едно и също преживяване за всички устройства, които потребителите ползват – персонални компютри, таблети, мобилни телефони, Raspberry Pi, Xbox One, HoloLens – с повече от 2000 устройства или конфигурации, които вече се тестват. Новият Windows Store и Windows Software Development Kit са също вече достъпни. 

Сигурността на Windows 10 идва от подобрения в Windows Defender и SmartScreen за защита срещу вируси, злонамерен софтуер и фишинг; с иновативни подобрения като Windows Hello3, който предлага бърз и безопасен log in, без необходимост от парола. От Майкрософт отбелязват, че Windows 10 е и много лесен за поддържане. 
Windows 10 е по-личен и допринася за по-висока продуктивност – с глас, писалка и тъч команди, за естествено взаимодействие на потребителите с техните компютри. 

Новият Windows Store „отваря“ в сряда и започва да приема приложения за Windows 10, уточняват от Майкрософт.

Ъпгрейдът до Windows 10 ще е лесен за потребителите, ползващи Windows 7 или Windows 8.1 PC, или таблет, обещават от компанията.  От сряда, 29 юли, хората, които са резервирали безплатен ъпгрейд на Windows 10, ще бъдат уведомявани на вълни, когато техният ъпгрейд е готов за инсталация. За бизнес клиенти Windows 10 е наличен и прилагането му в корпоративна среда може да започне от 1 август за организации, които имат лиценз за ъпгрейд до Windows 10 Enterprise и Windows 10 Education.