ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ

БРЮКСЕЛ—Кримската криза връща в дневния ред на страната ни нуждата от модернизация на бойната авиация с нов тип изтребител, който да замени стареещите МиГ-29, съветско производство.

Това заяви днес външният министър Кристиан Вигенин след завършилата в Брюксел двудневна среща с колегите си от НАТО. Тя беше почти изцяло посветена на кризата между Русия и Украйна.

Решението на министрите от вторник да замразят гражданското и военното сътрудничество с Русия няма да засегне политическите контакти и военно-техническото сътрудничество“, поясни Вигенин. Ограниченията са временни и НАТО ще ги разгледа пак през юни.

Това означава, че те не са основание Русия да спре поддръжката на българските изтребители.

Според министъра те в момента са достатъчни страната ни да изпълнява задълженияа си по охраната на въздушните граници. Трябва внимателно да се прецени обаче, дали България трябва да остава зависима от Русия за тяхната поддръжка.

Аргументите вече са в по-голяма степен в полза на придобиване на нов изтребител“, каза той.

България не е искала от съюзниците в НАТО да разполагат свои сили на нейна територия, както те направиха в балтийските държави, Полша и Румъния, добави Вигенин.

Руски самолети досега не са нарушавали българското въздушно пространство, но са летели близо до него над Черно море, каза той.