Нова наредба на Министерството на здравеопазването ще следи употребата на медикаментите за онкоболни, за да е сигурно, че всички препарати стигат до пациентите. За целта ведомството е подготвило промени в Наредба №28, която разписва правилата за работата в аптеките. Текстовете вече са публикувани за обществено обсъждане и на практика материализират скорошната идея на министър Петър Москов да брои опаковките на скъпите онколекарства.

„Това, което ще направим главно за скъпоструващите медикаменти, които биха могли да бъдат предмет на недобросъвестно отношение вътре в лечебните заведения - те ще бъдат събирани в по-малки, също толкова обезопасени, прозрачни пликове, да кажем опаковки от по 10 броя. Имаш толкова пациенти, накрая трябва да има такова количество празни флакони, нали така?“, сподели само преди два месеца здравният министър.

Към днешна дата идеята остава същата и я откриваме без никакви редакции в проектонаредбата. Текстовете предвиждат онколекарствата за приложение в болница да „се приготвят в аптеката на съответното лечебно заведение във вид за директно приложение на пациента”. А след терапията „Използваните първични опаковки на лекарствените продукти се пакетират и запечатват ежедневно в номериран жълт прозрачен плик от магистър-фармацевт, работещ в аптеката, като в един плик се поставят не повече от 10 броя опаковки”. Преди да се предадат за унищожаване, всички те се описват в приемо-предавателен протокол в три екземпляра – единият остава в аптеката, вторият отива в Регионалната здравна инспекция (РЗИ), а третият се дава на фирмата, която третира медицински отпадъци. За да няма измами, самото предаване на пликовете с опаковките ще става в присъствието на инспектор от РЗИ.

Подобни ангажименти ще бъдат вменени и на пациентите, които получават лекарствата си с протокол от близката аптека. За да удостоверят, че са ползвали медикамента, те трябва да запазят опаковката и след това да я върнат на магистър-фармацевта в аптеката. В противен случай няма да получат следващия си животоподдържащ препарат. Освен това, ако отпуснатите лекарства не отговарят на върнатите опаковки, това се отбелязва върху екземпляра на рецептурната бланка и се удостоверява с подписите на аптекаря и пациента. Причините за несъответствията също се описват в протокол, а опаковките се събират и предават за третиране по установения ред.

Измененията в Наредба 28, засягащи онколекарствата, са първата мярка срещу паралелния износ на медикаменти. Практиката лечебни заведения да задържат скъпите препарати, отпускани безплатно от касата, за да ги продават в чужбина на по-висока цена, беше установена при проверки на Националната здравноосигурителна каса в началото на този месец. Тогава директорът на ведомството Димитър Петров обяви, че обмисля възможността онколекарствата да се маркират със специален стикер върху опаковката, но идеята не е намерила място в наредбата на здравното министерство.