Германският финансов министър Волфганг Шойбле иска да отнеме от Европейската комисия правомощията да следи спазването на бюджетната дисциплина и правилата за конкуренцията на единния пазар, твърди всекидневникът "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Шойбле, 73-годишен консерватор, повдигнал въпроса на Съвет на финансовите министри в Брюксел преди две седмици, аргументирайки се, че ролите на Комисията като политически орган и като "пазител на на договорите" на ЕС трябва да бъдат разделени, твърди изданието, цитирайки говорителка на германското федерално финансово министерство.

Той предложил със спазването на бюджетната дисциплина и със защитата на конкуренцията да се занимават отделни политически независими органи, съобщи още всекидневникът. Според него холандският финансов министър Йерун Дейселблум декларирал, че ще направи темата централна за шестмесечното председателство на ЕС, което страната му поема от 1 януари догодина.

"Нямаме да коментираме ехо от слухове", каза в отговор на въпрос по повод публикацията днес Мина Андреева, говорителка на Комисията. "Председателят (на Комисията Жан-Клод) Юнкер познава г-н Шойбле от десетилетия и  го познава като един от най-убедените и най-убедителните европейци и следи с голям интерес идеите, които предлага г-н Шойбле".

Тя припомни, че за първи път в историята на ЕС на миналите европейски избори европейските партии издигнаха свои кандидати за председател на Комисията и че Европейската народна партия, към която принадлежи Юнкер спечели вота, след който той беше утвърден от държавните и правителствените ръководители на 28-те страни-членки и от Европейския парламент.

Юнкер подчертава, че оглавяваната от него Комисия е политическа, което е различно от "партизанска", каза Андреева. Тя посочи и че по договор правомощията на Комисията отиват отвъд предлагането на законодателство и следенето за спазването му и включват "отстояването на общия европейски интерес".