Eвропейският съюз изрази днес съжаление за руско вето в Съвета за сигурност на ООН вчера, което осуети създаването на международен трибунал, който да разследва свалянето на малайзийски пътнически самолет от полет МН17 над Украйна.

"Семействата и приятелите на хората на борда на този полет заслужават да бъде раздадено правосъдие и държавите, които работеха заедно в съвместния разследващ екип, бяха казали сами, че учредяването на този трибунал на ООН, който да съди извършителите, беше предпочитаното решение, защото щеше да генерира широка международна подкрепа за процеса на разследване", каза Мая Коциянчич, говорителка на Европейската служба за външно действие.

Самолетът се разби в територия контролирана от етническите руски сепаратисти в източна Украйна преди година. Повечето от 298-те пътници в полета от Амстердам до Куала Лумпур  бяха холандски граждани. Западът и Украйна обвиняват сепаратистите, че са го свалили. Те пък обвиняват украинските военни. Окончателният доклад от холандско разследване трябва да бъде публикуван през октомври.