Египет приключи строежа на Новия Суецки канал, предаде Би Би Си.

Изграждането на съоръжението отне само 11 месеца. То се извършваше от армията. Войниците се трудеха денонощно, без работата изобщо да спира.

Цената на проекта е 8,5 милиарда долара.

Новият канал е дълъг 72 километра. Той минава успоредно на стария 193-километров канал и е част от по-големия проект за разширяване на търговията по най-бързия за корабоплаването маршрут между Европа и Азия.

На него се гледа като на символ на национална гордост и основен шанс за стимулиране на икономиката, която страда от голяма безработица, отбелязва Ройтерс.

Египетски работници поздравяват преминаващ по новия канал кораб.

Така строителите надминаха очакванията на самия президент Абдел Фатах ал Сиси. Той бе наредил каналът да бъде изграден за една година. Самият държавен глава ще открие новото съоръжение на пищна церемония на 6 август. Тя ще се състои в третия по големина египетски град Исмаилия, откъдето тръгва новият канал. Датата е символична. На този ден точно преди година започна строежът.

Миналата седмица бяха извършени изпитания на Новия Суецки канал. На 25 юли по него в двете посоки преминаха няколко големи товарни кораба от различни страни. За всеки случай обаче те бяха ескортирани от военни катери и хеликоптери.

Съществуващият в момента Суецки канал, открит още през 1869 г., носи на Египет около 5 милиарда долара на година. Новият Суецки канал ще позволи двупосочното движение на големи кораби. Той трябва да увеличи приходите до 2023 г. на 15 милиарда долара. Пускането му в действие ще доведе до намаляване на времето за плаване на кораби до 11 часа от сегашните приблизително 22 в северна посока.

Президентът Абдел Фатах ал Сиси лично наблюдава от хеликоптер довършителните работи.

Правителството в Кайро планира също така да изгради международен индустриален и логистичен център в близост до Суецкия канал.

Същевременно на 7 август - ден след официалното откриване на Новия Суецки канал, ще започне изграждането на нов страничен канал. Той ще свързва източното пристанище на Порт Саид със Средиземно море.