Управителят на БНБ Димитър Радев е с най-високата заплата за публична длъжност в България, става ясно от съобщение на централната банка, което за първи път разкрива възнагражденията на ръководството на институцията. От него се оказва, че Радев ще се "разписва" месечно за 15 368 лв. - почти четири пъти повече, отколкото получава премиера Бойко Борисов, чиято заплата в момента е около 4400 лева.

Възнагражденията на управителния съвет на БНБ ще се определят на база на средните заплати на ръководителите на банките в България, както следва: 70% за управителя на БНБ; 60% за подуправителите и 20% за другите членове на управителния съвет.

По този начин управителят ще получава 15 368 лв., подуправителите - по 13 173 лв., а останалите членове на управителния съвет ще взимат по 4391 лева.

Но се отменят възнагражденията за участие в заседанията на управителния съвет за управителя и подуправителите. Все пак, ръководството си оставя вратичка за премии с уговорката, че общото възнаграждение на управителя и подуправителите, включително допълнително материално стимулиране не трябва да превишава размера на средното общо възнаграждение на ръководителите на банки в България.

Съобщението на БНБ хвърля светлина върху възнагражденията не само в централната банка, но и в търговските банки, които досега бяха дълбоко засекретени. Преди две седмици независимият депутат Велизар Енчев обяви, че по негови данни предишният управител на БНБ - Иван Искров, получавал по 45 000 лв. на месец, а подуправителите му - по 40 000 лева.

Тези данни не бяха потвърдени, нито отхвърлени.

Вчера БНБ е започнала процедура по прегледа на качеството на активите в търговските банки и като първа стъпка в този процес е одобрено откриване на тръжна процедура за избор на независим външен консултант по организирането и провеждането на прегледа.