Последният работен ден на парламента започна с фалстарт. Въпреки, че по-голямата част от депутатите бяха в пленарната зала, те не се регистрираха и при първото преброяване така и не се събра необходимият кворум, за да започне заседанието.

Депутатите изглеждаха видимо разсеяни преди предстоящата им едномесечна почивка, събираха се на групички из залата, приказваха си, смееха се... На очи се набиваше корпулентната липса на народния представител от ДПС Делян Пеевски.

Вижте как започна последният работен ден в Народното събрание през обектива на фоторепортера ВЕСЕЛИН БОРИШЕВ.

"Граждани срещу мафията". Този плакат, изостанал след снощния протест срещу избора на Мая Манолова за омбудсман, посрещаше депутатите на задния вход на парламента. Там бяха и традиционните две коли на жандармерията, които по традиция пазят народните избраници от "доматената любов" на Николай Колев-Босия. Тази сутрин обаче той не се появи, за да замеря парламента със зеленчуци.

9,00 ч, пленарната зала. Депутатите са видимо достатъчни за кворум. Обаче предпочитат да си говорят на групички и да не се регистрират. Откъм ГЕРБ долитат гласове, насочени към БСП:

"Айде, бе, регистрирайте се! Да не сте тръгнали от днес за Бузлуджа".

Ефект няма. Кворум също.

Парламентарната председателка Цецка Цачева дава 15 минути почивка преди втория опит за събиране на достатъчно депутати за провеждане на заседание. Лютви Местан с усмивка наглежда групата на ДПС. Видимо не го притеснява липсата на кворум.

Вицепремиерката Меглена Кунева притеснено кръстосва ръце и прехапва устни. Дошла е в парламента, защото първата точка от дневния ред е Законопроекта за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности, внесен от Министерски съвет. С новия закон се създава Национално бюро за предотвратяване на корупцията, което ще проверява имуществото и конфликта на интереси по високите етажи на властта. То ще обединява и доразвива функциите на Комисията за конфликт на интереси, БОРКОР и дирекцията на Сметната палата, която събира и проверява имуществените декларации.

Цветан Цветанов и Цецка Цачева сред групата на герберите. Трескаво се звъни по телефоните и се вадят от леглата и последните успали се депутати.

По места се оформят интересни разговори. Поли Карастоянова от патриотите и Йордан Цонев от депесарите - уж, непримирими политически врагове, си приказват сладко.

След това Карастоянова бърза да "докладва" на шефа на НФСБ Валери Симеонов.

Друг патриот - Емил Димитров-Ревизоро, пък наглежда групата на БСП. Присъствието му явно радва Янаки Стоилов.

Една само Ана Баракова остава самотна в суетнята из залата. В 9,15 ч кворум най-после има. Работата в последния ден преди депутатската ваканция може да започне...