СИМОНА РУСЕВА

Гръцкият премиер Алексис Ципрас хвърли днес бомба с признание в парламента в Атина, че не Янис Варуфакис, а той стои зад тайния план за излизане на Гърция от еврото, както и зад намеренията за хакерска атака срещу националната данъчна служба с цел копиране на данните на данъкоплатците.

Естествено аз дадох заповедта, това беше лична заповед към господин Варуфакис да сфромира спецекип, с който при извънреден случай да защити държавата”, заяви Ципрас по повод питане на социалистическата опозиция.

Така премиерът оневини бившия си финансов министър Варуфакис, срещу когото вчера Главна прокуратура започна процедура по разследване в подозрение за сформиране на престъпва група и в държавна измяна. Дали ще започне следствие, предстои първо да се произнесе специално сформирана парламентарна комисия по депозираните от Главна прокуратура в парламента три жалби срещу Варуфакис, едната от които е подадена от  шестима известни адвокати.

С днешното си признание Ципрас оневини бившия си финансов министър Варуфакис. Сега може да стане жежко за самия премиер.

След като хвърли бомбата, в познатия му стил той излавира. Всъщност не било имало план Б – за излизане на Гърция от еврозоната. Страната обаче се подготвила да реагира при извънредни обстоятелства. Според Ципрас такива биха настъпили в случай, че други сили в Еврогрупата биха задействали процес по изхвърляне на Гърция от еврото.

“Питайте правителството в Берлин. То ще ви обясни за какъв план става дума и че такъв план все още е на масата”, заяви Ципрас. “Не търсете скандали около Варуфакис. Вярно е, че той допусна грешки. Не може обаче да го обвинят като престъпник. Той не е откраднал народни пари, не е изнасял пари и зад граница”, отсече Ципрас и донякъде сбърка. Варуфакис не е заподозрян нито в злоупотреби с финансови средства, нито в парични трансфери зад граница. Според едно от обвиненията той е злоупотребил с власт, най-тежкото е за държавна измяна.

Същевременно днес започнаха срещи на представители на кредиторите с гръцките министри на финансите и на икономиката.
Дори правителсвени кръгове обаче не смятат, че ще се стигне до бързи решения по трети спасителен пакет за Гърция. Кабинетът не разполага с много време. До 20 август Атина трябва да се издължи към  Европейската централна банка с 3,2 милиарда евро.

Това е най-малката беда. Гърция очаква трети спасителен пакет в размер до 86 милиарда евро. Германия е категорична, че преговори може да има само при участието на Международния валутен фонд. От там пък отговарят, че ще участват в преговори, само ако се стигне до опрощаване на гръцки дълг. Берлин категорично отхвърля такава възможност.