Търговците на плодове и зеленчуци масово удрят клиентите в грамажа. Това са установили проверки на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор по стоковите тържища и пазари за продажба на едро и дребно.

През летните месеци на тези места броят на сезонните търговци, както и стокооборотът, са значително увеличени, което повишава риска за потребителите от неточно измерване на количеството на закупените от тях стоки, посочват от ведемството.

Инспектори от регионален отдел „Метрологичен надзор“ - Южна България са проверили пазара за плодове и зеленчуци в Раднево, общинския пазар в Сливен и стоковата борса „Родопи 95“ АД в сeло Първенец.

Проверени са 116 маси на производители на селскостопанска продукция, на които се използват 119 везни. Оказало се, че 29 везни не отговарят на законовите изисквания, което e около 24% от проверените средства за измерване.

От установените 29 кантари, неотговарящи на законовите изисквания, 21 са от типове, неразрешени за търговска дейност в Република България и страните от Европейския съюз. Освен това е открита една везна е с нарушени пломби, ограничаващи достъпа до местата за настройка и 7 са с изтекъл срок на периодична проверка.

Инспекторите са съставили 22 акта за установяване на административно нарушение и 6 протокола за задължителни предписания за привеждането на средствата за измерване в съответствие с изискванията на Закона за измерванията.