Транспортното и финансовото министерство обсъждат механизъм, чрез който на турските превозвачи да се връща ДДС за горивото, заредено в България. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов пред парламентарната транспортна комисия.

Бонусът за комшийските тирове е важен за подписването на двустранно споразумение, което трябва да реши проблемите на превозвачите от двете страни. От миналата пролет между България и Турция има постоянно напрежение заради двустранните разрешителни. На няколко пъти ГКПП-тата с южната съседка бяха блокирани от протести на превозвачи.

Турските превозвачи постоянно се оплакват на  местната администрация, че родните камиони им крадат стоките за Западна Европа и властите в Анкара започнаха да налагат на возилата с БГ номера огромни глоби дори и за чисто формални нарушения. Като ответна реакция и България въведе строги проверки на турските превозвачи. Заваляха глоби.

Напрежението между България и Турция ескалира в началото на годината. Комшиите обявиха за невалидни еднократните разрешителни за товарни превози между двете страни с мотива, че България е трябвало да предостави 125 000 транзитни разрешителни за тази година на техните превозвачи, но са получили 15 000. В началото на февруари границата с Турция остана блокирана почти за седмица преди да се стигне до временно туширане на проблема.

Трайно решение на споровете ще се търси на 12 април когато е следващата среща между автомобилните администрации на двете страни. Според Папазов до момента по 85% от текста на споразумението е постигната договореност. 

"Ние искаме минимум 6000 бройки разрешителни от и до трета страна. Те имат претенции относно нашите транзитни такси, за които ние към момента не сме се съгласили да бъдат премахнати. Като реципрочна мярка, която да облекчи техните превози на територията на България, се обсъжда връщането на ДДС за горивата, но това трябва да се съгласува с Министерство на финансите", обясни Папазов. 

Той допълни, че в момента горивата в България са на по-ниски цени, но се търсел механизъм, че да не започнат продажби на гориво без ДДС.