Това се казва фестивал с традиции. За 12-та поредна година Балчик е домакин на Международния филм фест "В Двореца", който ще се проведе от 28 юни до 5 юли. Тазгодишното издание се очертава като най-силно досега с рекордните заявки от 151 държави. Дори Етиопия праща творба на култовия си режисьор Фанта Ананас, а най-късият филм е британският "Мъртва птица" - 58 секунди.

"Автори и тенденции ще си съперничат за вниманието на фестивала и възможността да бъдат включени в някоя от конкурсните програми с най-актуалното, съвременно и провокативно кино и музика", каза Цанко Василев, директор на "В Двореца". Срокът за записване във всички програми и майсторски класове е 31 май.

В рамките на фестивала "В Двореца" ще се проведе и отделно образователно събитие, наречено FILMER FORGE. То има цел да развива умения в областта на киното, съставящите го изкуства и аудио-визуалните технологии. FILMER FORGE обхваща лекционни курсове, тренинг програми, майсторски класове, представяне на проекти и лекции, свързани с нови модели за финансиране, промотиране, разпространение и маркетингови стратегии.