ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ

БРЮКСЕЛ—Тарифите за ползване на мобилен телефон в чужбина, т.нар. роуминг, трябва да отпаднат от 15 декември догодина.


Това следва от регламент, който Европейският парламент прие днес на първо четене с 534 на 25 гласа и 58 въздържали се. Окончателното приемане на законодателството остава за след европейските избори, които ще се състоят от 22 до 25 май.
То се отнася за гласовите услуги, текстовите на съобщения и преноса на данни и има за цел да ни доближи до действително единен пазар на далекосъобщенията в ЕС. 


Регламентът гарантира също отворен интернет за всички. Той забранява на доставчиците да  блокират съдържание, или да намаляват скоростта на връзката при ползване на определен вид съдържание. Това ще им бъде разрешено в ограничен брой случаи – по заповед на съд, за да запазят сигурността на мрежата, или са предотвратят претоварване на трафика.


Българският депутат Ивайло Калфин протестира в блога си, че срещу отпадането на таксите за роуминг, ЕС е на път да позволи на далекосъобщителните компании да въведат нови цени за т.нар. „специализирана услуга“.


„Те твърдят, че сега съществуващите услуги в мрежата ще запазят досегашното качество, а новите – ще бъдат за специфични цели като медицина, обемни бази данни, висококачествени видеоконференции и т.н.,“ пише Калфин. „Неяснотата на термина „специализирана услуга“ поражда сериозни съмнения, че ще се отворят вратички в закона, които в крайна сметка ще направят интернет по-скъп... Когато ме карат да избирам между отпадането на роуминга и влошаването на качеството на интернет, за мене това не е равностойна замяна,“ заявява той.