Туристически компании започнаха да отменят пътувания с круизни кораби до Украйна и Русия и да ги пренасочват към България, Турция и Румъния, съобщи сайтът "Травъл уикли".

Причина е анексирането на полуостров Крим от страна на Москва.

Това вече направили реномирани круизни компании като "Уиндстар", "Оушиейния круизис", Ем Ес Си, "Риджънт севън сийз", "Азамара", "Силвър сийз", "Вайкинг круизис" и други.

Сред най-интересните пътешествия е плаване, известно още като "казашки круиз". То започва по река Днепър в Киев и завършва в Черно море с акостиране в кримските пристанища Ялта, Симферопол и Севастопол.

Повечето туроператори се страхуват от нестабилната ситуация в Крим. Все пак е възможно някои от круизите да се състоят, но с по-късна дата.

Така круизните компании направиха точно обратното на призива на руския премиер Дмитрий Медведев от началото на седмицата. Тогава той официално поиска Крим да стане по-евтина дестинация за почивка за руснаците, отколкото България или Турция.

Медведев настоя самолетните билети до Крим да бъдат намалени до 7000-8000 рубли (143-164 евро). "Трябва да осигурим по-ниски цени от чуждестранните дестинации като България и Турция", отбеляза министър-председателят. Той призова руските държавни служители да почиват в Крим, а шефовете на компаниите да осигурят тази възможност на своите служители.

Тогава шефът на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин не изключи всконо време да имаотливнаруски туристи в България. Той уточни, че до момента няма отлив на руснаци от почивки у нас, но не изключи в бъдеще това да стане факт.  Според Рагин Министерството на икономиката, енергетиката и туризма веднага трябва да започне да обмисля алтернативни варианти за привличане на туристи от други държави.