ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ

БРЮКСЕЛ - Повече от 25 000 души протестираха днес в Брюксел срещу политиката на бюджетна строгост в Европа. Над 20 бяха ранени при епизодични сблъсъци с полицията.

Тя съобщи, че част от демонстрантите хвърляли по силите на реда камъни както и част от загражденията, с които беше ограничен пътят на протеста.

Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия срещу демонстрантите, когато те минавах край посолството на САЩ и европейските институции и ги замеряха с камъни и пиратки.

Осем демонстранти и трима полицаи са били открани в болница заради нараняванията си, а други16 души са получили медицинска помощ на място, съобщи полицейски говорител.

 Европейската профсъюзна конфедерация организира демонстрацията, в която участваха работници от Белгия, Германия, Франция и други страни в ЕС. Нейната председателка Бернадет Сегол заяви пред белгийската телевизия РТБФ, че финансовата строгост не работи и „причинява нарастваща социална и икономическа криза: Над 26 милиона европейци са без работа“. Тя поиска „нов път за Европа основан на инвестиции, качествени работни места и равенство“.