Ден след като Клуб Z написа за масови уволнения в екоминистерството, които от там оправдават с оптимизация, един от "съкратените" служители разказа за готвени нови назначения.

Според бившия вече служител на МОСВ, се очаква на работа да постъпи цял един отдел политически назначения. 

Ето какво написа под материала ни от петък той:

"Аз съм един от "съкратените" служители и не бих могъл да кажа, че сме "калинки"... Аз съм с две висши образования, една следдипломна квалификация, два чужди езика и множество сертификати от участия в обучения... За бройката мога да кажа, че съкратени са 37 души от двете дирекции по оперативна програма околна среда. При преглед на административния регистър се оказа, че има един цял отдел, в който се очаква да се назначат близки до управляващите - отдел административен, с щат 16 бр.". 

За масовите съкращения в ековедомството съобщи природозащитната организация "За да остане природа в  България". От там обявиха, че между 30 и 50 души изненадващо са били освободени от работа само в рамките на няколко дни със закриването на една дирекция и сливането на управляващия орган и междинното звено по Оперативна програма "Околна среда". Очакванията са били за съкращаване само на 10 служители.

Според еколозите уволнените са доказани експерти и освобождаването им в края на сегашния програмен период и началото на следващия е странно. Стефан Аврамов от фондация "Биоразнообразие" допусна, че е възможно на местата на освободените над 30 души извън плана да бъдат назначени нови удобни служители, които да контролират правилните европроекти. 

От екоминистерството пък отговориха, че уволненията са в следствие на изискване от Еврокомисията за оптимизиране на звената. Сегашният модел създавал "допълнителна административна тежест, както за бенефициентите, така и за МОСВ и излишно утежняват процеса на управление".

Предстои да видим дали МОСВ ще обяви конкурси за назначаването на нови служители в оптимизираната си иначе структура.