На 5 август следващата година трябва да бъдат открити летните олимпийски игри в Рио де Жанейро. Как изглеждат нещата 12 месеца преди големия спортен форум? Както за световното по футбол, пак в Бразилия през 2014 г. - зле.

Страната е в още в по-лошо икономическо състояние в сравнение с последните години, когато вървеше подготовката за мондиала. Не стихват корупционни скандали, строежите на олимпийски и инфраструктурни обекти се бавят, представители на Международния олимпийски комитет (МОК) постоянно откриват проблеми. Неотдавна шефът на МОК Томас Бах нарече организацията "най-лошата, която някога е правена".

Вървят сериозни опасения за успеха на игрите - сред функционери, спортисти, журналисти, туристи...

Нали казват, че спортът бил за публиката, но туристите, които смятат да пътуват за града под огромната статуя на Исус Христос, се натъкват на неочакван проблем. Няма хотели, хостели, мотели, къщи за гости и въобще места, където да отседнеш спокойно преди да тръгнеш по арените.

По препоръка на МОК домакините е трябвало да бъдат готови с минимум 40 000 хотелски стаи, а в Рио се очакват поне 380 000 туристи. С днешна дата няма останали свободни места в нормални хотели, хостели и т.н. Поради което се наемат къщи във фавели. Ако не знаете, това е думата за бразилските гета. Съобразителни собственици на съборетини (най-често) ги дават под наем за целия август. Твърди се, че това е практика във фавели, които са прочистени от престъпност и нямало риск за чужденците. 

Пред пратеници на агенции като "Ройтерс" и АП и медии като Би Би Си обаче местните казват друго - някъде условията наистина са прилични и опасността не дебне зад ъгъла. Другаде изобщо не е така. Собствениците на тези квартири не знаят езици, а това е задължително условие за приемане на гости. Има проблеми с водата, електричеството, транспорта...

Цели квартали във фавели бяха бутнати, за да направят път за съоръжения. Собствениците им продължават да живеят буквално на улицата и отказват да се преместят, което се оказа голям казус.

Като стана дума за вода, оттук се зададоха и други проблеми - най-вече за главните действащи лица, спортистите.

Стадион "Маракана" ще приеме откриването и закриването на игрите.

По-рано тази година стана ясно, че в лагуната Родриго де Фрейташ, където ще текат спортове като гребане, кану-каяк и т.н., е измряла почти цялата риба. Това се случвало поне по един-два пъти годишно, но никой не взема мерки. Във водата са открити бактерии, много опасни и за хората. Според МОК, прочиставето (във всички аспекти) на залива Гуанабара, край който е разположен Рио, е най-голямото предизвикателство за домакините на игрите. Някои спортисти вече тренираха там и разказват наистина покъртителни неща как домакините местят тренировките им в други заливи, за да чистят огромни пространства с умряла риба.

Водата носи и други грижи на бразилците, като наводнява "неочаквано" вече завършени спортни арени.

Едно сравнение с "Лондон 2012". Година преди форума в британската столица, 80 процента от съоръженията са били приключени и са работели. В Рио де Жанейро този процент сега 10 от общо 56 обекта.

Че ще има олимпиада, ще има. Въпросът е на каква цена за всички в "цирка"...