"Ще платим тъпотата да правим експеримент "Орешарски". Ще я платим, ще платим, че Стойнев е бил енергиен министър", заяви премиерът Бойко Борисов в Сливен, където посети фирма за преработка и консервиране на плодове и зеленчуци, предаде БГНЕС.

Със своя предшественик и енергийния му министър премиерът обясни ситуацията наболялата през последните дни тема за по-високите цени на тока за бизнеса, заради които организации и синдикати "поискаха главата" на шефа на КЕВР Иван Иванов и заплашиха със стачки през септември.

"Няма по-високи цени на тока. В България трябва да се говори с истинските имена. Всички трябва да знаят, че през тези 15 – 20 години в енергетиката са правени куп безобразия, каза Борисов. 2013 г. теглят 1 млрд. кредит, който в момента има нула – теглят го и го похарчват без абсолютно нищо, а лихвите му са по 44 млн. Падежът му пада 2018 г., ако можете да смятате, ще видите, че 400-500 млн. ще платим лихви по нещо, което е хвърлено във въздуха. Кой да ги плати тези пари? Кой? Като кажат държавата – ама, държавата сте вие, ние", обърна се Борисов към журналистите.

Борисов отново повтори, че КЕВР е изцяло независима организация, като коментира, че заради по-скъпия ток едва ли ще има скок на цените на продуктите на пазара.

"Колко пъти им сваляме цените на тока, аз не съм видял нито да поевтинее нещо, нито нищо. Нищо няма да се вдигне, защото пазарът регулира цените", каза Борисов.

Борисов се обърна към бизнеса с думите: "Ще устискаме две-три години докато не си нормализираме енергетиката. 25 години грабене не мога да го приема", заключи Борисов, като изрази надежда, че руското ембарго ще падне скоро, "за да може основните пазари, които сме имали отново да си ги захранваме".