Ние сме обсебени от доминиращи в публичното пространство проблеми, теми, подходи, начини на мислене и говорене. Не разбираме, че по този начин ставаме доброволна жертва на манипулаторите. Те, владеещи медиите, създаващи звезди, творящи имиджи на злото и доброто, купуващи умове, пера, уста, ни налагат представата за това, кое е естествено да мислим и говорим, а сетне - вършим...

Затънали сме в инцидентите, битовизмите, зрелището и сякаш озарени разбираме, че нещата вървят на зле.

Как да се поправят?

Отначало, когато се започна (1989-1990) се появи решението - "Да" за правилната партия!". Сетне дойде - "Да търсим месията!". Сега е "Да поправим Конституция, закони, наредби..." Но вече набъбва следващото "решение" - "Виновна е Системата, да я поправим!" Така се връщаме в нашето Начало (1989-1990) и вероятно ще започнем да търсим "правилната партия".

Излиза, че ако изберем правилната партия, тръгнем подир Месията, поправим нормативен текст, всичко ще се оправи. Ще цъфнем и вържем.

Всичко това е важно - Системата, партията, водача, закона, инцидента, проблемите на бита, забавлението... Спор няма. Но като останем на това равнище, забравяме реалностите на живота. Нищо не става в него без НАС и "план за бъдещето", без Цел и цели.

Обсебени от доминиращи в публичното пространство проблеми, теми, подходи, начини на мислене и говорене, не разбираме, че сме спрели да целеполагаме и планираме СЕБЕ СИ, обществото си. Спрели сме да се стремим! "Те" това искат.

Човек, който не мечтае и не прави планове за бъдещето, за които полага усилия, има сериозен проблем. Съветвам го да се консултира със специалист или със своя изповедник. Общество, в което основните спорове в публичното пространство не са свързани с бъдещето (близки и далечни Цели и планове), има сериозен проблем.

Как трябва да се променим? Всеки поотделно и всички във взаимодействия?.. А?

Има демографска криза. (Оставям настрана, че с демографски измервания се занимаваме по-отскоро, отколкото с климатичните измервания.) Не планираме как да излезем от нея.

Има бедност. Къде са плановете за излизане от бедността? Къде са нашите цели и планове, но конкретни и реалистични, не съобразени с избори и донори?

Който може да каже какво КОНКРЕТНО С НАЛИЧНИТЕ РЕСУРСИ трябва да се прави в страната и в човешките взаимодействия, за да излезем от ситуацията, нека се обади.

Текстът на Петко Симеонов е публикуван в неговия фейсбук профил. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.