МОСКВА

Преговорите на Украйна с Европейския съюз да внася газ от запад, за да намали руските доставки, повдигат правни въпроси.

Това заяви президентът на "Газпром" Алексей Милер пред телевизионния канал "Россия 24".

Украйна, която внася половината от потреблението си от Русия, съобщи вчера, че усилено търси възможности за внос на газ от Европейския съюз, най-вероятно от Словакия, с т.нар. реверсивен поток, като се използват газопроводите за пренос на руски газ от Украйна за Централна и Западна Европа.

"Когато става дума за реверсивни доставки, това поставя  няколко въпроса", каза Милер в излъченото днес интервю. Според него обратен поток на газа от Словакия може да е физически невъзможен. Той може да е само на хартия, докато на практика Украйна задържа количества, които иначе би трябвало да стигнат до Словакия. 

"Мисля, че европейските компаниии, които искат да доставят обратно газ на Украйна, трябва много внимателно да разгледат законността на такива операции". Германската RWE вече заяви такова желание.

Русия повиши онзи ден цената на газа за Украйна на 458 щатски долара от 268,5 щатски долара за 1 000 кубически метра досега, часове, след като украинската прокуратура обяви, че руските тайни служби са участвали в убийствата на демонстранти при тримесечните протести в Киев, които свалиха проруския президент Виктор Янукович.

Правителството в Киев съобщи, че е в преговори с Русия за намаляване на цените на газа и че е готово да потърси международен арбитраж, за да обори повишението им.

Украйна дължи на "Газпром" 2,2 милиарда щатски долара, обяви миналата седмица руският газов монопол.  Милер каза, че Украйна не плаща нито дълга си, нито новите доставки и че те не могат да продължават безплатно.