СИМОНА РУСЕВА

“Путин ще стигне толкова далеч, колкото му позволим. Това се отнася не само до Украйна, а и до целия свят. Възможно е Русия да нападне Финландия, прибалтийските и черноморските държави. Ние се бием в Източна Украйна не само за независимостта на собствената си държава, а и за демокрация, свобода и сигурност в Европа.”

Това заявява украинският президент Петро Порошенко в пространно интервю, дадено за австрийския в. “Курир”.
На въпрос дали Европейският съюз в достатъчна степен подкрепя Киев, отговорът е:

“Първо: нужна ни е европейска солидарност спрямо Украйна и ние я имаме, сигурен съм в това. Второ: нужно ни е трансатлантическо единство. Трето: нужна ни е подкрепа за реформите, включително финансова. Четвърто: необходими са механизми, които да принудят агресора да спазва поетите задължения – санкции като мотивация да се придържа към споразуменията. Пето: ефективна координация при претворяването на споразумението от Минск. Какво означава да наложим мир? Парламентът прие създаването на специален статут на регионите Донецк и Луганск, сиреч децентрализация. Работим по подготовката на избори (в Донбас – б. р.). Сформирахме работна група, която се занимава със социални въпроси, както и с освобождаването на заложници. Русия и подкрепяните от нея терористи обаче нищо не прилагат на дело. Ето защо са необходими европейски миротворчески сили.”

Порошенко е на мнение, че украинската войска е ефективна. По този повод му се напомня, че войната става все по-непопулярна, скъпа, а и няма свежо попълнение. И не би ли било по-добре Украйна да се раздели с Донбас?

“Нашата армия наистина е ефективна и нямаме проблем с числения състав. Донбас е украинска територия, където живеят украински граждани, които страдат под натиска на войскови поделения, които окупираха моята страна. Трябва да се случат две неща: изтеглянето на чуждите войски и затварянето на границата. Ние, украинците, нямаме проблем да намерим помежду си компромис. Това не е украински конфликт, а агресия срещу Украйна. 9000 руски войници с най-модерни оръжия окупираха моята територия. 60 000 руски войници окупираха Крим. Това е крещящо нарушаване на международното право”, заявява Порошенко.

Той изразява и оптимизъм:

“Ние работим в тясно сътрудничество с нашите партньори от ЕС и САЩ. Отворихме пътя и за прокарването на болезнени реформи. Нямам никави съмнения, че ще ни се удаде да постигнем мир и че реформите ще са успешни.”

На констатация, че реформите сега са по-скоро абстрактни, президентът контрира:

“Това не е вярно. Съжалявам, а и ненавиждам да опровергавам журналисти. Точно за обикновените граждани реформите са конкретни. Няма друг пример в света по време на война, когато разходите за отбрана рязко скачат, някое правителство да е прокарало действителни реформи. Ние обаче намалихме бюджетния дефицит и въведохме конкурентни цени - по време на война. Тече процес на децентрализация, в ход е и твърде болезнена реформа в правосъдието. Свиваме бюрокрацията. Всичко това е болезнено и непопулярно. Ние инвестираме собствено доверие, за да променим тази страна. Миналата година дефицитът на “Нафтогаз” достигна 150 милиарди гривни (6,5 млрд евро). Днес той е 30 милиарда гривни. Не ми е известна държава в ЕС, която да намали такъв дефицит за толкова кратък период. Това е отговорно поведение.”

Относно реформата в правосъдната система и констатация, че тя изобщо не е започнала, Порошенко отговаря:

“Това не е лесна работа. Но не съм съгласен, че тази реформа не е в ход. Ако излезете на улицата, ще видите мотивирана полиция, която не е корумпирана и преди всичко се ползва с доверието на хората. Това, което ни е нужно, е прозрачност и независимо правосъдие. Хората искат незабавни промени и имат право. Нищо не беше направено през 25 години от историята ни. Ние уволнихме 3000 прокурори, това е факт. Назначихме 700 нови, които са чисти и независими.”

На напомняне, че в Мукачево членове на десния сектор са открили стрелба и това навежда на мисълта, че тези хора действат един вид като частна армия извън закона, Порошенко пояснява:

“До известна степен това е така. Когато всичко започна, имаше много доброволци – на фронта и във вътрешността на страната. През последната година изградихме ефективна армия. Интегрирани бяха повечето доброволчески батальони. За жалост някои криминални типове застанаха под знамето на една известна организация, за да вършат престъпления. Те не са политически мотивирани, на тях трябва да се гледа като на престъпници. Тази опасност обаче не бива да се надценява. Ситуацията е под контрол и не позволяваме положението вътре в страната да бъде дестабилизирано.”

Попитан, говорейки за криминални престъпници, дали не визира лидера на крайната десница Дмитрий Ярош, Порошенко е категоричен:

“Не. Легитимно е такава партия да съществува. В Австрия, Франция и Финландия също има радикални партии. Това за жалост или пък за щастие е част от демокрацията. Но когато тези партии имат въоръжени крила, то това е нелегално и на тези хора се гледа като на нелегални въоръжени групировки, както това е в Австрия, Франция или Финландия.”

Констатирайки, че Порошенко е бил и продължава да бъде предприемач, той е попитан дали близки до него бизнесмени се ползват с предимства, той заявява:

“Не! Да бъдем наясно – съвсем нормално е богати хора да имат възможност да се ангажират в политиката. Моя доброволна стъпка е да се дистанцирам от предприятията си. Трудно е по време на война да продадеш дяловете си. Сключихме сделка с реномирани западни инвеститорски фирми, които управляват моите дялове. Мисля, че това е цивилизован механизъм. Заявявам категорично, че нито една моя стъпка като президент не е била свързана по какъвто и да било начин със собствеността ми.”