Още в средата на август ваксинопрофилактиката ще стане тема №1 едно за младите майки и родителите на деца до 1 -годишна възраст. Тогава Министерството на здравеопазването ще обяви началото на мащабна информационна кампания ваксинопрофилактика, за да разясни нуждите и ползите от предварителните мерки срещу най-опасните заразни заболявания сред подрастващите. Основната й цел ще е да се противопостави на антиваксиналните настроения у нас като даде смислен отговор на всички страхове относно евентуалните странични ефекти и рискове от задължителните имунизации.

"Ако тези притеснения не бъдат размагьосани и не бъде ясно казано каква е нуждата и каква е ползата от ваксинация, ще продължим да се въртим в омагьосан кръг, в който броят на ваксинираните деца ще намалява, а възможността да развиват забравени отдавна заболявания се увеличава", мотивира идеята министър Москов.

По думите му кампанията ще започне с подробно научно проучване, което да изследва нагласите, степента на информираност и източникът на предразсъдъци относно ваксините сред родителите. След това министерството ще се опита да развенчае на разбираем за всички език митовете, които сега витаят в публичното пространство.

"Когато аз не знам нещо, моят страх надделява. А когато става въпрос за детето ми, аз съм в право да изискам отговорите, а държавата е длъжна да даде тези отговори на разбираем за мен език. Когато в интернет се появи чист идиотизъм, лекарите не считат за нужно да му отговарят. Нужно е, защото хората го четат и се притесняват за децата си не, защото са глупави и не разбират, а защото никой не им е обяснил. Затова трябва да го направим, иначе ще страдме всички като общество, а не само конкретното дете", убеден е здравният министър.

Кампанията за ваксинопрофилактика е част от одобрената от правителството Национална програма за детско и майчино здраве, която започва да се изпълнява от днес и ще се финансира с малко над 2 млн. лв. до края на календарната година.