До края на годината пренаталната диагностика на бременните жени в България ще се поема изцяло от Министерството на здравеопазването, обяви ресорният министър Петър Москов. Промяната е част от Националната програма за детско и майчино здравеопазване, която беше одобрена от правителството и вече официално е в сила.

Досега по програмата се заплащаха само консумативи и реактиви, а бъдещите майки доплащаха или поемаха изцяло посещенията си при различни АГ специалисти. Занапред безплатни ще бъдат всички изследвания и прегледи, разписани в пакета от услуги, заплащан с публични средства. В него влизат редовно измерване на кръвно налягане на родилката, два гинекологични прегледа, включително с ехограф, пълни кръвни изследвания и анализ на урина, поне седем записа на сърдечните тонове на плода и допълнителни консултации със специалист при нужда. 

В момента здравното министерство обмисля възможността да увеличи броя на прегледите с ехограф и да добави в списъка с безплатни услуги скъпата фетална морфология (т. нар. 3D и 4D диагностика). За нея бременните сега плащат между 100 и 150 лв. в различните лаборатории, а по препоръка на лекарите повтарят и потретват прегледа. Така дори проследяването на нормална бременност излиза скъпо, независимо че по норматив се поема от държавата. За да осигури нужната апаратура, ведомството търси норвежко финансиране, но уточнява, че най-скъпите прегледи и изследвания ще са безплатни само при нужда и задължително по медицинско предписание на специалист.

В рамките на националната програма здравното министерство планира да разкрие и специализирани центрове за профилактика и лечение на деца с увреждания и хронични заболявания. Те ще се намират в университетските и областни болници и ще разполагат с екип от психолози, терапевти и социални работници, които ще консултират родителите в нужда. 

"Това означава, че семействата на тези деца вече няма да търсят път за лечение на тяхното дете, когато личният лекар ги изпрати някъде, за да се консултират или както беше досега, да търсят някаква платена услуга. Държавата поема това, формира тези центрове и осигурява абсолютно безплатния достъп до високоспециализираните специалисти в областните болници", уточни здравният министър Петър Москов.

В университетските лечебни заведения пък ще има консултативни центрове, които ще поемат пациентите извън предвидените хоспитализации. Децата с диабет, например, ще се изпращат в ендокринологията в София и в университетските болници във Варна, Пловдив и Плевен. За вродени сърдечни малформации ще се ходи в Националната кардиологична болница, а за вродени лицеви малформации – в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Децата с хематологични заболявания ще се консултират в "Св. Марина" във Варна, Онкохематологията в София и УМБАЛ "Св. Георги", а при муковисцидоза ще се насочват към Аленсандровска болница. Недоносените пък ще са контингент на "Майчин дом" в София. За онкологичните заболявания специализиран център ще бъде създаден в Онкохематологията в София, а за детска церебрална парализа – в специализираната болница в София. При спинална мускулна атрофия децата ще могат да се консултират в центъра в "Пирогов".

Отделно 100% ще се финансират неонаталният слухов скрининг и консултациите по програмата за диагностициране на ретинопатята при недоносените бебета. През септември се очаква да започне и обучение на всички педиатри и лични лекари в страната за ранно откриване на аутизъм при деца до 3-годишна възраст. Предвижда се също екип от експерти да анализира причините за детска смъртност у нас, а Министерството на здравеопазването се ангажира да изготви подробни регистри на децата с хронични заболявания.

Всички дейности ще са част от Националната програма за детско и майчино здраве, по която до края на годината ще бъдат отпуснати малко над 2 млн. лева. Сумата ще бъде планирана и в бюджета за здраве през 2016-а, когато дейностите ще бъдат част от основния пакет здравни услуги и ще се покриват изцяло с публични средства.