Гръцката банкова криза има поне един положителен ефект и той е направен от пластмаса, пише Блумбърг. В държава, където властват парите в брой и нелегалните трансакции са за около четвърт от стойността на икономиката, от началото на затварянето на банките са издадени над 1 млн. нови банкови карти.

През юли Алфа банк е оптечатила 220 000 карти, повече, отколкото през цялата минала година, след като пенсионерите разбраха, че с тях имат достъп до банкоматите, и че могат да плащат навсякъде с пластиката. Само за последния месец Националната банка на Гърция е издала 400 000 нови карти.

Рестрикциите върху парите в брой започнаха през юни, след като банкнотите се изчерпаха. В момента гърците могат да тегрят до 420 евро от банкомати, но нямат ограничения да плащат с карти, стига това да е в рамките на страната.

Продажбите с карти в супермаркети и бензиностанции са нараснали двойно, съобщават търговци.  Според Никос Кабанопулос, регионален мениджър на ВИЗА Европа, от началото на ограниченията за теглене на пари в брой, разплащанията с карти са се увеличили със 135%.