Намирам основание да се обърна към вас така. Завършила съм Икономика на масмедиите в  Университета за национално и световно стопанство и Връзки с обществеността в СУ "Св. Климент Охридски". На 30.07.2015 г. присъствах на хайката, поръчана от "Национална асоциация Българско Черноморие" (НАБЧ) на плаж Корал - емблематичен по много казуси и легендарен в борбата на гражданите срещу мафията. Интерес за мен предизвика последващото медийно отразяване на случая, с което вие сте запознати като преки участници. 

Конкретно за Корал - в повечето медии се тиражираха думите на господин Димитър Канариев, който твърдеше, че около Корал има 2000 (две хиляди) незаконно къмпингуващи. Аз минавам през мястото всеки ден и знам, че там няма повече от 100 (сто) човека – повечето от тях познавам лично и дори мога да изброя поименно. 

На 1.08.2015 присъствах на протеста "freeAlepu", провел се пред общината в гр. Созопол. Станах свидетел на уговорка между журналисти от различни медии относно броя хора, присъстващи на протеста. Единият отиде при другия и попита "Колко хора има, според теб?". Вторият отговори и се разбраха за бройката хора – 50 човека! Попитахме един от журналистите, който бе отразил и хайката - "Защо днес броите хората, а онзи ден взехте цифрата наготово?" Отговорът бе, че информацията е получена, цитирам "от другаде", а не от НАБЧ. Ако аз, в качеството си на лице, организатор на протеста, пусна прессъобщение, че е имало 2000 души, ще го напишете ли?

Отговорът го знаете сами. 

Обръщам се към всички вас: Наблюдава се тенденция да се отразява субективно. Единият път се ползва готово число, а втория път се брои. В двете случки, описани тук, става дума за един и същ брой хора. Критерият зе преценка и отразяване за мен не е ясен, но със сигурност не е обективен.

Тази практика с броенето на хората започна още по времето но протестите. МВР обявяваше присъстващите винаги с пъти по- малко отколкото са били, за да може да намали значимостта на събитието. И в пъти повече, за други събития, когато им бива поръчано отнякъде да "броят правилно".

Къде е етиката?

Нека това писмо бъде призив към вас да преустановите тази порочна практика на едностранчиво отразяване, кото цели единствено да внуши неистини. Нелепа и прозрачна е и е на път да девалвира напълно доверието в медиите в България. Бъдете обективни. Бъдете всъщност такива, каквито професията ви и обществото очакват от вас. 

В конкретните случаи с проверките, извършени от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) и други компетентни институции отразяването беше меко казано непрофесионално. Повечето журналисти просто прекопираха прессъобщение от една асоциация, чийто подбуди са доста съмнителни. Това не е уведомление за провеждане на събитие, в което да се цитира ден и час дословно. Това е резултат от проведени проверки. Бидейки свидетел на една от проверките ще кажа: 

- Нито от един от проверяващите не е броил хора и съответно няма как да знае колко; 

- Зоната зад плаж Корал не е защитена зона (а е тиражирана като такава);

- ИАГ има право едниствено и само да следи за нелегално палене на огньове. НЯМА 
ПРАВО да санкционира, когото и да е, затова че е в частен имот. Няма право да дава 
изявления, в качеството си на държавна институция за "нелегално къмпингуващи", 
още повече да им вменява действия; 

- Терминът „къмпингуване“ не съществува в нормативната ни уредба. Как тогава е 
възможно то да бъде незаконно? Не е ли работа на журналист, работещ по темата да 
знае тези неща, преди да тиражира откровени лъжи;

- Нито един от проверените хора на Корал, не бе "хванат" да сече дърво или да пали 
огън, което би било безспорно доказателство за нарушение, а повечето медии 
тиражираха :"Къмпингари палели огньове и изсичали дървета на Корал";

- Колко от журналистите тиражирали подобни дописки провериха какви са условията в 
къмпингите у нас? Колко провериха каква е нормативната уредба за създаване 
къмпинг? Направете си труда да го проверите и вижте резултата – по –лесно е да 
изградиш ХОТЕЛ, отколкото къмпинг? Каква е грижата на държавата за хората, които 
обичат този вид туризъм? Може би трябва да се търсят още отговори?

Вие, журналистите също сте във фокуса на обществено внимание. В ерата на интернет не можете да прикриете истината. Застанете на нивото, което подобава и не се поддавайте на силните на деня, колкото и да е трудно това в държавата ни днес.