Държавата е започнала да харчи повече от планираните разходи в бюджета, заяви пред БНР икономистът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика. Според него, въпреки че през последните няколко месеца в хазната има излишък, в края на годината бюджетът отново ще е на минус. Най-сериозно са се увеличили харчовете за заплати, допълни Стайков:

"Някои разходи просто изпреварват времето си, така че, според мен, това, което ще видим в края на годината, ще бъде изпълнение на фискалната цел или малко по-добро изпълнение, т.е. дефицитът да е малко по-нисък, отколкото е заложен. А по-високата събираемост на данъците всъщност няма да се отрази в сериозно понижаване на дефицита. Именно това е пропуснатата възможност, което според мен е грешка, защото в сегашната ситуация по-скоро усилията трябва да са насочени към консолидиране и ограничаване на дефицитите, а не търсене на възможности за допълнителни разходи."

Колегата на Стайков Георги Стоев обърна внимание, че по-добрата събираемост се дължи най-вече на възстановяването на европейските средства и лекото раздвижване на икономиката. То обаче може да бъде забавено заради увеличението на цената на тока за бизнеса. Индустриалците ще бъдат принудени да намалят инвестициите и печалбите си, за да не повишат цените за крайните потребители, смята той.