Още по-голяма конкретизация на първоначалните идеи как да се следят хора под домашен арест, плюс уточняване на трите способа, по които това ще става технически. Това са най-съществените допълнения, които Министерският съвет прие днес като промени на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС).

Както Клуб Z писа, още през юни Министерството на правосъдието публиква за обществено обсъждане предложенията си за промени. Сред тях влизаше това проследяващи устройства да се слагат на лишени от свобода, изтърпяващи наказание в затворническо общежитие от открит тип при общ режим, както и при лек режим, на хора с наложени пробационни мерки - "задължителна регистрация по настоящ адрес" или "ограничения в свободното придвижване".

Междувременно станаха факт промените в Наказателно-процесуалния кодекс, които предложи прокуратурата като противодействие на многото избягали подсъдими или осъдени. Затова в окончателния вариант на закона специално са дописани и "обвиняемите и подсъдимите с мярка за неотклонение домашен арест".

Ако сте с тази наложена мярка, три електронни способа ще ви следят да не напускате жилището. Първото са вече популярните "гривни", които работят на локален принцип. В дома се поставя приемник - нещо като стационарен телефон, който при отгдалечаване на гривната от него, подава сигнали в команден център. Той може да се настрои да работи и ако възбраната е валидна за определен времеви диапазон - примерно от 22 до 06 ч.

Второто е т. нар. гласова верификация. Всеки попаднал под такава мярка, ще запише едно изречение със собствения си глас и устройство ще трябва да разпознава тембъра му.

Най-ново е следенето чрез GPS, което засега експериментално е монтирано само на един човек в България. Там пак на лицето се слага проследяващо устройство, но няма приемник у дома, а го следи направо глобалната позиционираща система от космоса.

За закупуване на нужните технически средства тепърва ще се обявяват обществени поръчки с фирми доставчици по ЗОП.