СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – 14-годишният Теодор от София събра аплодисментите на милиони германци и ги разплака.

Талантливото българче участва в петък вечерта в гледаното музикално шоу  “Детски гласове”, излъчвано по тв канала SAT1. По регламент се съобщават само първите имена на малките участници, чиято възраст е от 10 до 14 години.

Цялото име на тийнейджъра е Теодор Буркхардт, съобщи сайтът chudesa.net. Той е дете от смесен брак на българка с германец. Тео, както го наричат всички, е уникално дете, което расте като истински космополитен гражданин на света. Той е живял в няколко държави, въпреки че е едва на 14 години. От известно време заедно със семейството си трайно се е установил в България. Неговото най-голямо желание е да се занимава напълно професионално с музика, заради което свободното му време е уплътнено изцяло от хобито му. Уникалните вокални заложби на това талантливо момче са развивани от Даниела Станкова от „D Stars” – българското Училище за звезди. Тео усвоява вокалното майсторство в класа на Даниела вече 7 години.

В германското шоу Теодор изпълни виртуозно Back for Good на Take That. Публиката стана на крака и се разплака, след като водещата Лена Майер-Ландрут разказа тъжната история на младия певец.

Теодор по време на изпълнението си в шоуто.

Когато е на 5 годинки,  Теодор се разболява от тежка форма на левкемия. Той преживява 40 химиотерапии. Цели две години не е излизал от болницата. Въпреки жестокия удар на съдбата, когато се съвземел от поредната терапия, той искал да слуша музика, дори запявал.  Копнеел да стане певец. Вярвал, че музиката ще му помогне да се пребори с коварната болест и когато я победи, искал да посвети живота си единствено на нея.

Сега се смята, че заболяването е оставало в миналото.

Теодор говори блестящ немски език, на който благодари на публиката за аплодисментите и на журито, което го класира за следващия тур. Камерата показа неговите родители в залата, които се прегръщаха и плачеха – този път от радост и гордост.

“Ти спечели сърцето ми. Ако твоето изпълнение е молба към мен да ми простиш, че не вярвах в твоя грандиозен успех, то аз те моля за прошка. Ти пя великолепно, аз съм въодушевена и впечатлена от твоята чувственост, каквато никой певец, когото съм слушала, не притежава”, каза с треперещ глас и през сълзи водещата Лена.

Двамата от журито – Йоханес Щрате и Хенинг Веланд помолиха Теодор заедно с тях още веднъж да запее. Теодор кимна утвърдително. Публиката стана на крака и притихна. Тримата изпяха Back for Good и взривиха залата.

Днес германските медии – електронни и печатни, съобщават за изключителния талант на нашия Теодор и му пожелават един ден да стъпи на голямата сцена. Най-тиражният в. “Билд” пубикува голям репортаж за съдбата на момчето – от тежките години в болница до снощната му впечатляваща изява.

Вижте изпълнение на талантливото българче: