Робърт Дауни Джуниър оглави годишния списък на „Форбс“ за най-добре платени актьори за трета поредна година. Звездата от „Железният човек“ и „Отмъстителите“ има приблизителни доходи от 80 милиона щатски долара (или 51 милиона паунда) за последните дванайсет месеца, задминавайки добре печелещи свои холивудски колеги като Вин Дизел, Брадли Купър и Том Круз.

Четирима от десетте най-добре платени филмови актьори мъже в момента обаче не са от Холивуд. Китаецът Джеки Чан и боливудските звезди Амитабх Баччан, Салман Кхан и Акшай Кумар илизат пред американците Марк Уолбърг, Леонардо ди Каприо и Джони Деп, отбелязва „Гардиън“.

Изненадващите резултати идват наяве след като финансовото списание за първи път взима предвид имена от международни филмови центрове извън холивудския балон. Челните позиции на азиатските актьори са донякъде шокиращи, защото китайските и индийските филми рядко се появяват в годишните списъци на най-касовите заглавия по света. Най-успешният боливудски филм за всички времена („ПК“), финансов успех от миналата година, спечели скромните 120 милиона долара в глобален мащаб, докато най-успешният китайски филм за 2015-а („Лов на чудовища“) може да се похвали с 290-милионен приход. На този фон най-доброто досегашно усилие на Холивуд, „Аватар“ (2009), постигна смайващите 2,78 милиарда щатски долара.

Приходите от 80 милиона долара за Дауни Джуниър идват главно от изгодна сделка с успешния епос за супергерои „Отмъстителите: Ерата на Ултрон“ и засега непотвърдено участие за 40 милиона във филма на „Марвел“ „Капитан Америка: Гражданска война“. Актьорът имаше възможността да сключи изключително изгодни договори, които го компенсират за проблемите му с Тони Старк. Филмите за Железния човек продължават да носят астрономически печалби в бокс офиса.

Холивудската звезда печели чисти 30 милиона долара повече от останалия на второ място Джеки Чан. 61-годишната звезда на бойните изкуства от Хонг Конг е популярна на запад, но е несравнима мегазвезда в Източна Азия. Чан достига своите 50 милиона с много успешни франчайзи като предстоящия исторически филм „Драконово острие“, както и от маркетингови брандове и верига кина с неговото име.

Вин Дизел, звезда от поредицата „Бързи и яростни“, е на трето място с приход от 47 милиона за периода, проследен от „Форбс“ (1 юни 2014 – 1 юни 2015), благодарение най-вече на успеха на последните части от сагата за улични гонки. Изстреляни нагоре от новините около смъртта на звездата Пол Уокър, „Бързи и яростни“ стигнаха 1, 51 милиарда долара в глобален мащаб тази година.

Топ 5 завършва с Брадли Купър, чиито роли в боксофисни чудовища като „Американски снайпер“ и „Пазителите на Галактиката“ му спечелиха 41, 5 милиона миналата година. А Адам Сандлър (41 милиона), който общо взето е смятан за залязваща холивудска звезда след няколко неуспеха, все пак се възползва от изгоден договор да снима следващите си филми изключително за „Нетфикс“.

Шестото място, с 40 милиона, е за Том Круз, който продължава да се радва на големи печалби заради печалбите от поредицата „Мисията невъзможна“, чийто продуцент е.

Баччан, 72-годишната звезда от около двеста боливудски филма, дели първото място сред индийските актьори в списъка и получава номер седем заедно със Салман Кхан. Кхан, противоречивата 49-годишна мумбайска мегазвезда, успя да запази популярността си въпреки скорошно обвинение в непредумишлено убийство на бездомен мъж, когото артистът удари с кола в пияно състояние. И Баччан, и Кхан печелят по 33, 5 милиона долара. Кумар, 47-годишният актьор и майстор на бойните изкуства, появявал се в стотици филми на хинди, заема деветото място с 32, 5 милиона долара, точно преди звездата от „Трансформърс“ Марк Уолбърг (32 милиона).

Деп и Ди Каприо, които самостоятелно са оглавявали класацията на „Форбс“ в миналото, се оказват изтласкани извън Топ 10 на 12-о и 13-о място с печалби съответно от 30 и 29 милиона долара.

„Амитабх Баччан, Салман Кхан и Акшай Кумар са боливудски легенди," казва Натали Роубмед от „Форбс“ пред „Гардиън“. "Боливудските филми постигат много по-малка брутна печалба в боксофиса, тъй като почти всичките им пари идват от билети в родината. Но филмите избиват разходите си и с продажба на правата за излъчване по сателитните телевизионни канали. За разлика от САЩ, където сделките за проценти от брутната печалба са в миналото, индийските звезди продължават да взимат дял от приходите от билети.“

Междувременно Джеки Чан си изгради истинска империя от брандове и азиатско-американски копродукции, благодарение на специалните си връзки с китайското правителство.

Най-добре платеният британски актьор е звездата от „Джеймс Бонд“ Даниъл Крейг с печалби от 27 милиона щатски долара.

Класацията на „Форбс“ се фокусира само върху мъже. Списък само за най-добре платените актриси предстои да бъде оповестен в неопределен момент в бъдещето.

Най-добре платените актьори за 2015 г.:

1. Робърт Дауни Младши – 80 милиона долара

2. Джеки Чан – 50 милиона долара

3. Вин Дизeл – 47 милиона долара

4. Брадли Купър – 41, 5 милиона долара

5. Адам Сандлър – 41 милиона долара

6. Том Круз – 40 милиона долара

7. Aмитабх Баччан: 33, 5 милиона долара

8. Салман Кхан – 33, 5 милиона долара

9. Акшай Кумар – 32, 5 милиона долара

10. Марк Уолбърг – 32 милиона долара

11. Дуейн Джонсън – 31, 5 милиона долара

12. Джони Деп – 30 милиона долара

13. Леонардо ди Каприо – 29 милиона долара

14. Чанинг Тейтъм – 29 милиона долара

15. Крис Хемсуърт – 27 милиона долара

15. Даниъл Крейг – 27 милиона долара

Площад Славейков