НИЯ КАРАДЖОВА

Българските студенти могат да следват почти безплатно в Холандия от тази учебна година. Страната отпуска общо четири гранта за младежите, приети в университет там, като три от тях могат да се превърнат в подарък при определени условия и да не се налага да бъдат връщани. Именно те са нови и се дават за първи път на българи. Досега се отпускаха само на холандски студенти.

Сборът от парите, които един младеж може да получи по този начин, е 1016 евро на година. Сумата е напълно достатъчна за издръжка там, разказват от консултантска фирма „Интеграл“. В момента Холандия е на трето място по брой на български студенти, след Германия и Великобритания. Една от причините толкова много наши младежи да се ориентират натам е, че по-голямата част от програмите в холандските университети вече се преподават на английски.

Първият грант, който младите хора могат да получат, е за покриване на таксата за обучение. В момента тя е 1951 евро на година. Тази сума задължително се връща от студентите, като след завършването им се дава две години гратисен период да започнат работа и през това време те не плащат нищо. Едва след това започва издължаването на кредита, като вноската е около 45 евро на месец. Тази година холандското правителство свали допълнително лихвата по студентския кредит и в момента тя е 0,12 на сто.

Другите три гранта са нови и се опрощават при определени условия. Те обаче се дават само в случай, че студентът или някой от родителите му работят 56 часа месечно на територията на страната. Първият от тези грантове се нарича базов и се отпуска за издръжката на студента. Младежите сами посочват сумата, за която кандидатстват. Парите могат да бъдат опростени, в случай че в следващите 35 години младият човек не достигне доход от 16 000 евро на година. Вторият грант се отпуска, ако родителите на студента имат ниски доходи. Таванът е 46 000 евро на година, което много българи така и не достигат. Максималната сума, която един студент може да получи, е 370 евро месечно. Ако студентът завърши до 10 години, тези пари се превръщат в подарък от холандското правителство. Последният от грантовете се нарича транспортен и също се опрощава. Той достига 140 евро и покрива разходите на студента за придвижване до университета.

До момента само Великобритания отпускаше кредити за наши студенти. Германия не го прави, защото там обучението на практика е безплатно.