Етичната комисия на Българския лекарски съюз (БЛС) трябва да бъде сезирана по случая със закриването на хирургичната болница "Папуров" в Търговище, заяви пред Клуб Z председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев. По думите му само комисията може да реши каква да бъде съдбата на директора на лечебното заведение д-р Добрин Папуров, който освен че е собственик на частната болница, до октомври 2014-а е бил и дългогодишен председател на районната лекарска колегия в Търговище.

"Запознати сме със случая, но БЛС не може да се намесва в решенията на висшите съдебни органи на държавата. В България има законодателство и то трябва да бъде спазвано от всички. Ако има отправени искания и становища към етичната комисия – тя е независим орган и тя ще решава тези неща. Не мога да предсказвам решенията й", коментира Венцислав Грозев.

Както Клуб Z вече писа, здравният министър Петър Москов издаде официална заповед, с която закрива специализираната хирургична болница "Папуров" в Търговище заради потвърдено от Върховния касационен съд източване на средства от Националната здравноосигурителна каса. Самият директор д-р Папуров пък е осъден на три години условно без право на обжалване заради документни измами и неплащане на данъци в големи размери. Освен това му е отнето правото да управлява лечебно заведение за срок от две години.

Проблемът е, че нарушенията са били извършени в периода 2005-2006 г., когато д-р Папуров е в управителния съвет на Българския лекарски съюз. Източването на публични средства продължава и след това, докато Папуров е ръководител на търговишката лекарска колегия. И въпреки че обвиненията са достатъчно основание ръководството на съсловната организация да предприеме строги мерки за отстраняването на Папуров от структурите си, председателят д-р Грозев не пожела да поеме инициативата да сезира по случая независимата етична комисия.

"Аз да я сезирам? По каква причина?", учуди се д-р Грозев и прекъсна разговора без да обясни какви ще са последствията за осъдения бивш ръководител на районната лекарска колегия в Търговище.

От пресцентъра на съсловната организация уточниха, че ръководството й на практика е с вързани ръце, защото според устава на БЛС първо трябва да се сезира етична комисия в региона и ако тя не успее да се произнесе по казуса, чак тогава той отива в централната етична комисия. Тя от своя страна е независим орган и ръководството на лекарския съюз няма право да й отнема правомощията, като се произнася по казуса. По този повод съсловната организация дори е разговаряла с Министерството на здравеопазването за евентуални промени в законодателството, които да й позволят да увеличи вътрешния си контрол.

"Дълбоко морален е казусът и предполагаме, че и централната етична комисия няма да го подмине. Достанцираме се от всякакви подобни деяния", коментираха още от лекарския съюз.