"Няма по-голяма магия от тези великолепни гласове, от тези мелодии и от това, което са създали ръцете на българките през десетилетията."

Това каза генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова пред многохилядното множество на откриването на 11-ия Национален събор на българското народно творчество в Копривщица. "За мен е огромна чест и вълнение да бъда сред вас на този юбилеен събор на народното творчество и заедно с вас да празнуваме българския дух - това, което през хилядолетията е крепило българския народ", каза Бокова.

Хиляди българи се стекоха на поляните край града за събитието, предава БГНЕС. Нашенци от цялата страна и много чужденци, пременени в традиционни български носии, се пръснаха из местността "Войводенец", където от днес до неделя се провежда юбилейното издание на събора, водещ началото си от 1965 г.

 

Патрон на тазгодишното издание е Ирина Бокова, която откри събитието на една от седемте сцени, предвидени за участниците, които се очаква да бъдат над 18 000. В рамките на трите дни на събора кметът на Копривщица пък очаква градът да бъде посетен от общо над 400 000 души.

"Успешни са тези народи, които познават своята история и които уважават своята култура и наследство. Тази дълбока 50-годишна традиция на събора в Копривщица, на която съм идвала като дете, е най-доброто доказателство за това, че българският дух е жив. Не просто е жив, а е борбен, знае откъде идва и накъде отива", подчерта Ирина Бокова.

Тя обяви още, че българското народното творчество е принос за европейската и световната култура. Бокова поздрави Бистришките баби, които са включени в списъка на нематериалното наследство на ЮНЕСКО, както и всички представители на различните региони в страната.

Певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, легенди, гатанки и приказки, инструментални, певчески, танцови групи и групи за народни обичаи ще изпълняват български фолклор в рамките на трите дни на събора. Ще бъдат представени и традиционни български занаяти от цялата страна. На улицата на занаятите ще бъдат показани и прочутите Чипровски килими, вписани през 2014 г. в Представителния списък на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството.