Подписка в 27 области и 34 общини в страната ще се противопостави на заповедта на здравния министър Петър Москов, с която хирургичната болница "Папуров" в Търговище беше закрита вчера заради източване на публични средства. Собственикът й д-р Добрин Папуров обяви пред регионалните медии, че ще използва всички законови методи, за да обори решението на министър Москов, и ще го обжалва пред съда. Освен това не изключи възможността зад него да се крият политически и икономически интереси.

"С този акт беше смазана една инвестиция в Търговище за над 3 млн. лева. Ние доведохме медицината до хората, а достъпното лечение винаги е било приоритет за болницата", заяви д-р Папуров, цитиран от местния информационен сайт targovishtebg.com.

По думите му Министерството на здравеопазването е направило голяма грешка като не е разделило физическото лице Добрин Папуров от юридическото лице СХБАЛ "Папуров" ООД. Обвиненият в документна измама и неплащане на данъци директор твърди, че присъдата на Върховния касационен съд касае само него и няма никаква връзка със съдбата на лечебното заведение. Затова и заповедта на здравния министър може да се разглежда като нелегитимна.

"Решението за отнемането на лиценза е на база моята присъда. То е спрямо физическото, а не юридическото лице. Нещата са чисто поръчкови", убеден е Папуров и обещава да намери начин отново да отвори вратите на болницата.

Според ръководсвото на регионалната лекарска колегия в Търговище обаче по-сериозният проблем е, че затварянето на лечебното заведение ще остави без работа над 70 души персонал, 30 от които са лекари. Само през миналата година в болницата са направени 1400 операции, а от създаването й до днес през нея са минали 13 500 пациенти, които вече трябва да търсят други здравни заведения.

"Този акт (закриването на болницата - б.а.) накърнява правата на пациентите и нарушава медицинската етика. Ние от лекарския съюз не можем да се съгласим с начина, по който пациенти се товарят в линейки и се извеждат под полицейски конвой към други болници", коментира казуса и председателят на районната лекарска колегия д-р Панайот Арнаудов. 

Ден по-рано обаче председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев заяви пред Клуб Z, че съсловната организация е безсилна по случая "Папуров", защото уставът изисква по него да се произнесе независимата етична комисия в Търговище. Дотогава всички становища са без правно основание и изцяло в сферата на личните предположения.

Това обаче не попречи на потърпевшите да нападнат здравния министър Петър Москов.

"Това е отдавна програмирана, добре подготвена акция. Гневът ми е към министъра, който казва, че е демократ и иска да прави реформа. Знае ли той какво е демокрация и свобода? Той ли ще определя кой къде да се лекува? Министърът на здравеопазването замахна със сатъра да реже глави, но защо не закри някоя частна болница в София?", не скри възмущението си хирургът д-р Стамен Стаменов от болница "Папуров". 

 

Самите икономически или политически интереси по случая тепърва ще се изясняват, но хората, които познават Папуров и дейността му, вече споделят своите версии.

"Това се очакваше. Този човек си отвори фронтове в най-различни посоки. Създаде много врагове и затова пострада. Освен това явно е злоупотребявал и ще понесе отговорността си пред закона", сподели пред Клуб Z депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев, който също е от Търговище.

Кърджалиев призна още, че отдавна познава Папуров, но не е сред враговете му.