БЕРЛИН – Готов ли е на всичко Путин? Дори на отровителство? Във всички случаи в миналото му на агент на КГБ се е домогвал до коварни методи на ликвидиране на неприятел, твърдят запознати.

Кои са те?

“Ранните години на Путин” е заглавието на задълбочено проучване, направено от германския портал за разследвания “Коректив”. Там работят опитни журналисти, многократно награждавани.

В разработката си те обясняват, че проучването на миналото на Путин им е отнело много време. Те са разговаряли със съвременници и бивши агенти, добрали са се и до много документи. Става въпрос за периода, през който Владимир Путин работи в представителството на КГБ на ул. “Ангелика” 4 в Дрезнен, тогавашна ГДР. Чекистът е на 32 години, когато през август 1985 г. поема поста си в братската страна. Путин от 10 години работи за КГБ, но това е първата му задгранична мисия.

Основната му задача е да вербува шпиони, които да работят за каузата на Съветския съюз.

“Още в ранния си дрезденски период, когато е бил обикновен референт, Владимир Путин е демонстрирал безогледност и твърдост. Тези качества впоследствие го катапултират до поста на руски президент”, пише в анализа на разследващите журналисти.

Пред тях е проговорил Клаус Цухолд, бивш офицер от Щази (зловещата държавна сигурност на ГДР – б. р.), ползващ се с доверието на КГБ и работил в тясно сътрудничество с Путин в Дрезден. Путин успява да го вербува, Цухолд става двоен агент – на Щази и на КГБ. 

«Цухолд е един от малкото свидетели, проявили готовност да говорят открито за тясното си сътрудничеството с Путин по време на пребиваването му в ГДР», пишат авторите на разработката Давид Крофорд и Маркус Бенсман.

Стъписващо е едно от разкритията на Цухолд. Той твърди, че Путин непременно е искал да получи достъп до научно изследване на известен професор по медицина - смъртоносни отрови, които не оставят следи. Сиреч убийство чрез отровителство, което да бъде приемано като самоубийство.

«Това ще рече наръчник за безшумно убиване», пишат авторите на разследването. Те уточняват, че знаят името на професора, но той е още жив и не желаят  да бъде безпокоен.  «Става въпрос за широк спектър – от симулиране на самоубийство до прилагане на радиокативни вещества. В научната разработка се споменава дори за вкарване на арсен в организма на жертвата чрез пенис по време на секс», се посочва в разследването. Уточнява се, че арсенът е силно отровно вещество. Смъртоносната доза е между 60 и 170 милиграма, толкова, колкото би се задържало на върха на нож. При секс пенисът отделя секрет и арсенът не попада в организма. Той е смъртоносен само за жертвата. «Путин беше крайно заинтересован от научната разработка и беше решен на всяка цена да се добере до нея», споделил сега Цухолд.

Професорът от Дрезден обаче дълго време отказвал да му позволи достъп до изследванията и заключенията.

Цухолд дава да се разбере, че в крайна сметка немецът е отстъпил: «Има различни средства да принудиш един човек да извърши нещо: да го убедиш, да го подкупиш или да го изнудиш.»

Путин е избрал версията «компромат» - изнудване чрез порнографски материал. 

Преди да публикуват разработката си, журналистите от «Коректив» са отправили молба към администрацията на Кремъл да потвърдят или отрекат данни, с които разполагат от времето, когато Путин е работил за КГБ.

«До приключване на работата ни не пристигна становище на Кремъл», посочват авторите на поручването.

Краят на кариерата на Путин в Дрезден е известен. През есента на 1989 г. ГДР колабира, Берлинската стена рухва. Путин зове Москва да изкара войска и танкове по улиците на Берлин, Дрезден, Лайпциг и други градове. По това време в ГДР има впечатляващ съветски военен контингент. Горбачов отказва.

Гневни демонстранти окупират сградата на КГБ в Дрезден. Путин смело се показва на прозорец и крещи: «Застреляйте ме!» Не го правят.

КГБ го изтегля през февруари 1990 г.

Преди да напусне ГДР, Владимир Владимирович споделя пред приятеля си Узолцев тревога. Като се върнел в родния Ленинград (впоследствие Санкт Петербург), щял да е принуден да изкарва прехраната на семейството като таксиметров шофьор. 

Опасенията му се оказват напразни. Контактите и заслугите му за КГБ са трамплин за една завидна кариера.
Известна е и съдбата на Цухолд. Той минава от другата страна на барикадата. На 26 декември 1990 г. отива в германската контраразведка с централа в Кьолн и разкрива всичко около дейността на Путин в Дрезден, както и агентурната му мрежа. По това време Германия вече е обединена. 

На запитване от страна на “Коректив” дали това е било така, говорител на контраразузнаването заявява: “По принцип не даваме сведения относно лични данни и оперативни мероприятия.”

В момента Цухолд работи в охранителна фирма. Къде е приятелят му Владимир Путин, е известно.