Стотици депутати, министри и полицейски началници в Македония имат българско гражданство, заяви днес пред Би Ти Ви историкът Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей (НИМ).

"С нови законови промени вече ще стане възможно 500 000 жители на западната ни съседка с българско самосъзнание да получат гражданство. Това македонското население ще влезе в ЕС индивидуално”, каза той.

Димитров имаше предвид приетите на първо четене текстове, според които българите от Македония ще могат да получат гражданство само срещу устна декларация. Ученият призова да се използва опитът на Румъния и Унгария, които през последните години предприеха мерки за припознаване на националните малцинства извън териториите си. Така гражданство са получили 650 000 унгарци в Трансилвания и 700 000 румънци в Молдова.

Букурещ и Будапеща са воювали за областта с унгарско население и решението на Виктор Орбан да даде гражданство на представителите на малцинството отвъд границата се разглеждаше като провокация.

В случая с Молдова пък местни политици се опасяват за териториалната цялост на страната заради силното румънско влияние. По време на Втората световна война републиката е била окупирана от Румъния с помощта на нацистка Германия.

Божидар Димитров обаче беше категоричен – нищо няма да стане с Македония.

Друга тема на разговора бе разградската джамия "Ибрахим паша". Тя бе построена върху църква и езическо светилище, където при нерегламентиран ремонт бяха унищожени археологически паметници.

Случаят с нея е със салафистки привкус, смята Димитров. Според него чужденец, който не криел, че е джихадист, платил на бригада да изсипе бетон върху откритото.

„Както рушат Палмира, Вавилон, така и тук рушат спомените от миналото”, заяви професорът.

Той допълни, че по същия начин е била унищожена и базиликата на Плиска. Това била и причината той да настоява тя да бъде възстановена. Ако се намерят 8 милиона лева, това може да стане догодина.

Директорът на НИМ смята, че е по-добре да намериш голям 10-килограмов каменен надпис, който разказва за исторически събития, отколкото 10 килограма тракийско злато, което не може да ни каже повече от това, което знаем – че тракийските царе са имали съкровища.

„Но от гледна точка на масовата публика трябва да е нещо сензационно – злато, вампир”, отбеляза Диитров.

Той отказа да коментира свойствата на водата от Плиска, с която наръси премиера Бойко Борисов. Но заяви, че у нас съществува обичай да се наръсва рожденика със светена вода и това не е кръщене. (Бойко Борисов обаче е роден през юни, а не през август - б.р.)

"Не се хващайте на въдицата на Божидар Димитров за светената вода в Плиска", каза по-късно пред БНТ проф. Калин Янакиев.

Той иронизира твърдението на учения за откритието на "Ноевия ковчег" в турска гемия по крайбрежието на Созопол.

"Това е форма на бизнес - намират се 5-6 камъка или никакви камъни и се построява върху тях крепост, която се обявява за средновековна или антична, като се съблазняват общините да сключат договори с хора на Божидар Димитров, за да се превърнат в туристически дестинации. Малко по-късно се оказва, че общините не просто не печелят, но са длъжни да издържат персонал за крепости и съоръжения, които не интересуват никого", обясни технологията Янакиев.