НИЯ КАРАДЖОВА

Образователното министерство подготвя промени в начина, по който се образува балът за прием в гимназия след седми клас. Това става ясно от проектонаредба, качена за обществена консултация, като с нея ще бъдат променени текстове от 2005 година, свързани с кандидатстването.

Новото е, че от значение при кандидатстването вече ще бъде и цялостният успех на ученика, посочен в удостоверението за завършен седми клас. Досега той не се вземаше под внимание и затова децата наблягаха при подготовката си само на български език и математика, като и частните уроци бяха най-вече по тези предмети. Преподаватели по останалите дисциплини разказват, че децата на практика не учат по тях, тъй като оценките им нямат решаващо значение при кандидатстването.

С промените на гимназиите се разрешава също да разширят обема на балообразуващите предмети, като включат например биология, чужд език или химия в зависимост от профила на паралелката. Правата да решават кой е балообразуващ предмет ще бъдат дадени на педагогическите съвети на училищата.

При прием в езикова гимназия сега за образуване на бала се вземат под внимание удвоената оценка от изпита по български, удвоената оценка по математика и бележките по същите два предмета, които детето е получило в училище. С промените удвояването на оценките от изпита се запазва, но освен това под внимание се взема средният резултат от удостоверението за 7 клас, както и оценката по още един балообразуващ предмет, избран по преценка на училището. Оценката от дипломата вече ще бъде част от бала и при кандидатстване в математически и професионални гимназии, се посочва в наредбата.