Искреното съчувствие, топлина и съпричастност, проявени от обикновените хора на 4 април 2004 г., прераснаха в дълбоко приятелство между народите на България, Черна гора и Сърбия. Това заяви днес министърът на външните работи Кристиан Вигенин пред мемориала на жертвите от катастрофата при река Лим в Гостун, предаде БТА. 

Вигенин и министрите на външните работи на Сърбия и Черна гора Иван Мъркич и Игор Лукшич положиха общ венец пред мемориала по повод 10-годишнината от трагичната катастрофа, при която загинаха 12 деца от Свищов.

Нека е светла паметта на дванадесетте български ангели, каза Вигенин и подчерта, че българската държава, българският народ никога няма да забравят подвига и саможертвата на спасителите от Черна гора и Сърбия.

С минута мълчание беше почетена паметта на загиналите при трагичния инцидент.

 

 

На 4 април 2004 г. група от 34 ученици и 16 възрастни се връщаха към България от екскурзия в Дубровник. Повечето от пътниците в автобуса са деца от училище "Николай Катранов" в Свищов. Към 22 часа, на завой на планински път, шофьорът изгубва контрол над машината. Автобусът пада около 15 метра по стръмен бряг и влиза във водите на река Лим при сръбското село Гостун. Рейсът е покрит до половината покрив от придошлата река. Местни хора и футболен отбор от съседното градче Биело поле се притичват на помощ. Но спасителните операции са затруднени от буйните води на Лим. 12 деца от Свищов загиват в реката.

CaptionСнимки фондация "Ангели от Лим"