Изненадваща новина - "Гугъл" стана част от новата холдингова компания "Алфабет".

Създателите на интернет-търсачката Лари Пейдж и Сергей Брин запазват ключовите си позиции в холдинга - Пейдж ще бъде изпълнителен директор, а Сергей Брин президент на "Алфабет".

До края на годината Аlphabet Inc. ще смени Google като публична компания и всички акции ще бъдат обърнати в същия брой акции на новия холдинг със същите права.

Пейдж направи специално изявление и обясни, че ”Алфабет” ще е компанията майка за клона за технологични изследвания X Lab, инвестиционната единица Google Ventures, научните и здравни операции на компанията, както и на търсачката Google.

”Нашата компания оперира добре днес, но ние мислим, че можем да я направим по-чиста и по-отговорна“, казва той. ”Така че, правим нова компания, наречена "Алфабет". Вълнувам се, че ще ръководя холдинга като изпълнителен директор с помощта на моя способен партньор, Сергей, като президент“, допълва Пейдж.

По неговите думи, ”Алфабет” е ”най-вече група компании“, най-голямата от които е Google. "Алфабет" ще се фокусира върху съвременни научни разработки като „умните“ контактни лещи, отчитащи нивата на глюкозата в сълзите и подобряването на човешкото здраве, което е целта на друга фирма в конгломерата – Calico.

"Гугъл" е създадена на 4 септември 1998 г. като софтуерна корпорация, специализирана основно в търсенето в Интернет. Днес обаче тя притежава подразделения за изчисления в облак, онлайн потребителски имейли, карти, сканиране и архивиране в дигитален вид на книги и много други услуги. В компанията работят над 50 000 души.

Лари Пейдж и Сергей Брин правят компанията докато са студенти в Станфордския университет.

Името на Google е игра на думи и произхожда от думата googol, която е математически термин за единица, последвана от 100 нули - 10100.