Калин Янакиев

Полемиката около чудодейната вода на Божидар Димитров в Плиска се вихри и днес в тв студиата. В сблъсък, макар и задочен, отново влязоха директорът на НИМ и богословът проф. Калин Янакиев. Обект на дискусията бе от една страна информацията, че водата, с която директорът на историческия музей изкъпа премиера Бойко Борисов била "нитратна бомба", а от друга - самото действие, противоречащо на християнските практики. 

                      Божидар Димитров

Взаимните обвинения минаха през "марксист", "главен жрец на републиката" и "невежа" и за да стигнат до призива на Димитров:

"Бойко, ако ме слушаш, кажи на приятеля Москов да не прави изследване сега".

Журналистите, които отразяваха с хумор въжделенията на професор Димитров с бликването на водата от кладенеца пък бяха определени от него като страдащи от интелектуална недостатъчност, защото проявявали интерес, не към старопрестолната столица, а към "ши*аната вода".

Пръв в тв изявата си по време бе директорът на НИМ. Той се вихри в студиото на Нова тв.

"Българската журналистика прояви интелектуална недостатъчност по отношение на Плиска. Не проявявате интерес към Плиска, а към ши*аната вода! Напръсках Бойко Борисов за здраве. Това е старинен български обичай, нищо необичайно не е станало", посочи Димитров.

На възраженията, че тя може и да е опасна, възрази на свой ред:

"Не е правено истинско изследване на водата, тепърва предстои. Кладенецът трябва да се изчисти и водата да се пречисти. Там сега всеки ден до кръста, с ботушите влизат 5-6 работници, кой знае какво има по тях".

Можело да са покрити с ешерихия коли, бруцелоза и антракс, допълни професорът. И призова кабинетът в лицето на Борисов и на здравния министър Петър Москов да не взимат проби от водата (каквито вече са взети, б.р.) докато тя не се пречисти.

А на обвиненията на Калин Янакиев, че извършва езически обичаи, Димитров отвърна, че лично той е възстановил 30 църкви. 

"Той е стар марксист-ленинист, е невежа в историята", върна си на богослова-философ директорът на НИМ.

"Чух възраждането на вечния дух на Людмила Живкова. Чух, че ме нарекъл "марксист" - о, горкия! Не мога да оставя в ръцете на един професор, който мина през най-реазлични партии, да се произвежда в главен жрец на републиката", отвърна задочно Янакиев, който гостува веднага след Димитров, но в бТВ. 

И подложи на съмнение църковното строителство на историка.

"Аз" възстанових 30 църкви, казва Димитров - "аз"! Възстановил една църква, в която не могат да се извършват богослужения. България няма да се оправи никога просто ако едни камъни бъдат подредени. Това е бутафорията на Божидар Димитров - ако така възстановява нещата, България никога няма да се оправи, както е казала Баба Ванга", коментира богословът.

И допълни:

"Той е много странен мениджър, който даже знае какво лекува тази вода. - специалист - очи ли лекувала. Божидар Димитров няма никаква предсава какво е водосвет и какво е кръщение. Българите не се "ръсят" със светена вода. Водата е за освещаване, когато отиваш с вяра - не може да се поръсиш или да си пийнеш. Тази вода не може да бъде свещенна сама по себе си, тя трябва да бъде осветена. Става светена вода заради църковното събитие".

На финала Янакиев направи препратка към превърналия се вече във вечен въпрос - #КОЙ:

"Не е възможно Божидар Димитров да определя какви флакончета ще се раздават с вестник "Стандарт", зад който стои фирма, заради която огромно количество хора протестира през 2013 година!"