Науката се дави в нови изследвания, показва поредното проучване. Иронията не е убягнала и на учените зад това научно творение, които са го нарекли "Разпад на вниманието в науката" (бел. прев. - в оригинала думата е decay, още разлагане, гниене).

"Експоненциалният (чийто изложител е променлив или неизвестен) растеж на бройката научни публикации прави все по-трудно за изследователите да следят тези, които са важни за тяхната работа. Съответно, вниманието, което може да бъде отделено на индивидуални публикации, измерено спрямо цитатите в тях, неизбежно се разпада."

По същата причина неизбежно "гние" и вниманието на публиката към огромното количество "открития", които се публикуват буквално всекидневно. Интернет, масовите медии и растящата академична общност произвеждат тонове абсурди, платени или не, които зариват под себе си далеч по-малкото ключови и сериозни открития.

Най-очевадни, но и най-подли са изследванията, финансирани от големите корпорации в защита на продуктите, които произвеждат. Груб пример преди дни бе публикация на НПО-то Global Energy Balance Network, според което американците с проблеми с теглото са твърде фокусирани върху това, което ядат и пият, вместо върху упражненията.

Тезата продължава в този тон - според "изследването" далеч по-важни са не количеството и видът калории, които поемаме, а колко тренираме. Звучи сериозно, нали? Само дето десетки други изследвания, и порядъчно изграден научен консенсус е стигнал до извода, че колкото и да блъскате във фитнеса, накрая на деня отслабвате по проста математика - дали сте изхабили повече калории, отколкото сте поели. А видът им има огромно значение за балансираната диета.

Разбира се, объркването от странното изследване приключва, когато видим, че зад GEBN стои любимият ни производител на напитки с тонове захар в тях - Coca-Cola. И всичко се нарежда.

Как да се борим срещу това? Марион Несъл, професор по хранене и изследване на храните към Университета в Ню Йорк отбелязва, че първото нещо при всяко изследване е да проверим от кого е платено.

"Това казва всичко," отбелязва тя пред "Вашингтон пост".

И определено знае за какво говори - в блога си Food Politics постоянно представя нови изследвания, платени от индустрията, в които науката е отстъпила пред финансовите интереси.

Но има и изключения - преди дни в Американския журнал за клинично хранене бе публикуван изследване за маслото, финансирано от производители на масло..., което стига до заключението, че маслото е вредно за нас. По-точно:

"Дори умерено приемане на масло води до увеличаване на общия холестерол и LDL холестерола, в сравнение със зехтина."

Това се случва рядко, но не е напълно необичайно. Миналата година, изследване, платено от отглеждащите шамфъстък в САЩ е установило, че яденето на ядките води до по-лоши постижения по време на тренировка.

Така че има изследвания и изследвания. Сред масата има и ценни, вероятно "верни" според научните стандарти открития. Просто трябва да внимаваме, когато ги четем.