Прокуратурата праща на съд за пране на пари прословутата ромска фамилия от Долни Дъбник, заработила колосални суми от врачуване в Палестина. Обвиняеми са Иванка Маринова, Иван Маринов, Елисавета  Маринова, Горан Станев и Станьо Маринов.

Иванка и Иван, известен като Вальо Дъбнишки, са мъж и жена, а другите са им деца и внук.

През периода 2009 г. - м. декември 2013 г. в гр. Плевен  петимата обвиняеми получили, използвали и прикрили произхода на  парични средства в размер, възлизащ общо  на 3 523 934.58 лв., за които знаели, че са придобити от Иванка Маринова чрез тежко умишлено престъпление - „измама“. Средствата - предмет на престъплението „изпиране на пари“ - са в особено големи размери и деянието съставлява особено тежък случай, съобщават от държавното обвинение.

На Иванка Маринова е повдигнато обвинение и за измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.

Маринова е измамила три палестински гражданки от гр. Рамала (Палестинската автономна територия), през периода 2009 г.-м. декември  2013 г., като имотната вреда, която е причинена на палестинските  гражданки е общо в размер на 2 417 010,22 щатски долара или 3 530 042,48 лв., казват разследващите.

Според медийни публикации от януари м.г., когато групата беше разбита, става въпрос за врачуване, при това дистанционно.

"Определени членове на фамилията са въвеждали в заблуждение палестински граждани с твърдението, че могат да въздействат благоприятно на тяхното здраве, поминък и живот чрез неконвенционални методи на лечение", каза тогава плевенската прокурорка Рени Кирилова.

Никой от фамилията не отговаря на законовото изискване да има регистрация в Районна здравна инспекция в Плевен за такава дейност. Гледачките „работели” дистанционно, използвайки различни технически средства.

Законово обяснение за придобитите средства фамилията няма, тъй като липсват декларирани доходи в НАП, нямат и регистрирани трудовоправни отношения.

Внушителен обаче е списъкът с имущество, който ОП - Плевен е иззела и запорирала. У себе си фамилията е имала златни предмети на обща стойност 388 257,58 лв. и 3 леки автомобила на обща стойност 181,022 лв., а са наложени обезпечителни мерки на още 8 леки автомобила, парична сума в размер на 90 000 щатски долара по банкова сметка на Станьо Маринов, два недвижими имота в гр. Долни Дъбник и  Долна Митрополия.

За фамилията се смята, че е близка с кардарашите от Костинброд, а Иван Маринов е зет на Христо Младенов - Ицо Месаря, който преди време се самопровъзгласи за председател на върховното Мешере.