Ислямистите от терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) убиха  хърватина Томислав Салопек (31 г.) и публикуваха в туитър снимка на обезглавения труп.

Главорезите оповестиха в свое изявление, че това е мъст спрямо Хърватия заради участието й в преследването на ИД.

Членове на египтски клон на групировката отвлякоха Салопек на 22 юли, когато е бил на път за Кайро. Хърватинът е инженер, който работеше в Египет за френската нефтена фирма CGG.

Във видео, публикувано преди седмица от терористите, Салопек беше принуден да прочете подаден му лист с исканията на джихадистите. Едно от тях беше в рамките на 48 часа Кайро да освободи от египетски затвори "мюсюлмански жени". Става въпрос за задържани съпруги и  симпатизантки на ислямистите. Жертвата обяви също, че ако до две денонощия исканията не бъдат изпълнени, той ще трябва да се прости с живота си.

Тогава египетската дъщерна фирма на CGG потвърди, че човекът от видеото е неин сътрудник, който извършва почвени анализи. Той е бил отвлечен в предградие на Кайро.

След публикуването на видеото от външното министерство в Загреб оповестиха, че "правителството прави всичко по силите си, за да се намери възможно най-бързо решение на положението, в което се намира хърватският гражданин Томислав С." За целта външната министърка Весна Пусич незабавно се отправи към Кайро.

Главорезите от ИД явно са изчакали повече от 48 часа, но са изпълнили заканата си да обезглавят хърватския заложник.

Според съобщение на в. "Ютарни лист" Томислав Салопек е роден в източното хърватско село Върполе. До отвличането му той работел за френската фирма от осем месеца. Младият мъж от осем години бил щастливо женен за Наташа, която му родила дъщеря и син. Той често се връщал от чужбина, за да навести семейството си.

Томислав Салопек е владеел перфектно арабски и е имал опит в кризисни райони. Преди Египет той е работил в Сирия, Ирак и Либия.