Руската федерация блокира популярния дискусионен сайт Reddit заради обсъждане за това как да се култивират халюциногенни гъби в един от 9000 активни форума или "подредити".

Роскомнадзор, които извършват "медийното наблюдение", както в Русия наричат цензурата, се опитали да се свържат с ръководството на Reddit, но безуспешно. Затова бързо добавили сайта в забранителния списък.

"Предполагаме, че заради летните почивки много от екипа не е налице, но това не извинение да рискуват да загубят всичките си потребители в Русия", пишат от регулатора.

Темата, която е възмутила Роскомнадзор, се казва "Минимален и надежден метод за отглеждане на псилоциб", и е публикувана в рускоезичния подфорем r/rudrug. Можете да я видите тук. Псилоцибните гъби са със силен халюциногенен ефект.

Потребителят rsocfan, публикувал оригиналният наръчник, пише следното по-късно в Reddit:

"Ще махна ли поста? Не. Също така мисля, че администрацията на Reddit не трябва да прави нищо. Това е важен случай за свободата на словото, и само Роскомнадзор искат да я нарушат.

Между другото, този пост за отглеждане на псилоцибни гъби е на руски. Не знам колко хора са го видяли преди блокирането, но ако сте тук и можете да четете на руски, сега знаете как да си гледате гъби, благодарение на Роскомнадзор."

Все още няма официална реакция от ръководството на сайта, но Reddit стои много твърдо зад политиката си за свобода на словото и изразяването.

Руските потребители продължават да пишат в сайта необезпокоявани - блокирането засега е наложено на около 30% от компютрите в Русия, но се заобикаля изключително лесно.

"Правителството прави тези закони без никаква мисъл за прилагането им, просто искат да излезе, че има врагове навсякъде и те са единственото нещо, което ни пази. Така че да, вие, момчета, сте нашите врагове!" пише подигравателно в Reddit руснакът Cypher121.

Роскомнадзор може да блокира всеки сайт дори без съдебна заповед. Миналата година Русия въведе и нови правила за блогърите - всеки с публика над 3000 души трябва да се регистрира пред властите. Регулаторът редовно отправя заплахи за блокиране и към Google, Facebook и Twitter.