Безсъние, яростни спорове и признание за неспособност да се разбере текста на предложената за обсъждане и гласуване програма на гръцкото правителство. Така мина нощта на прозявките в парламента в Атина.

Финансовият министър Цакалотос бе сред най-прозяващите се.

Правителството на Алексис Ципрас внесе вчера в народното представителство проектозакон от близо 400 страници. Обсъждането започна преди обяд с дискусии в съответните комисии. Очакваше се вот късно вечерта или в ранните часове днес. Истинският дебат обаче беше умишлено протакан от парламентарната шефка от СИРИЗА Зои Константопулу.

Така дебатът по същество започна една в 2 часа днес.

Дори финансовият министър Евклидис Цакалотос, застанал на парламентарната трибуна, не успяваше да сдържи прозявките си. Телевизионната камера го показа крайно изтощен, със затворени очи и с ръка пред зиналата му в прозявка уста.

Други депутати масово се отправяха в парламентарното кафене за чаша ободрителна напитка, някои посягаха и към алкохол. Често в пленарна зала бяха едва 30-ина души.

Фракционният шеф на СИРИЗА Никос Филис по едно време се оттегли на задна седалка, за да подремне със скръстени пред гърдите ръце.

Финансовият министър Цакалотос непрестанно зовеше да се побърза, но депутатите от управляващото мнозинство правеха точно обратното. Особена контра имаше сред радикалното ляво крило на СИРИЗА. Неговият лидер Панагиотис Лафазанис отсече, че в Гърция вече нямало демокрация. Законите се прокарвали с диктат през парламента по волята на международните кредитори.

Много народни представители се оплакаха, че не разбират текстовете, които трябва да гласуват. Те ги получили едва в сряда заранта и нямали време да се консултират с юристи.

Ето един пример: «Точки 1, 2, 5, 6, 7 и 8 от член 106 А от закона 3588/207 относно обявяване на фалит да се изменят както следва....». В пленарна зала дори финансовият министър Цакалотос помоли някой да му обясни за какво става дума.

Депутатът от либералната партия "То Потами" Харис Теохарис окачестви дебата като "театър на абсурда" и заяви: "Дебатът беше насрочен в невъзможен час. Въпреки това моята партия ще подкрепи предложенията на правителството, тъй като сме длъжни да дадем нужния инструментариум на финансовия министър Цакалотос."

Едва след 10 часа тази сутри гласуването започна и третият спасителен план мина с 222 гласа "за" от тристачленния парламент.

Шефката на парламента Зои Константопулу беше гневна и гласува "против".